Przeprawa promowa Stara Wieś (nie istnieje)

Fähre

Nie istnieje

Przeprawa promowa w Starej Wsi obsługiwała mieszkańców Przyborowa i działała do czasu wybudowania stałego mostu w Nowej Soli w roku 1871. Jak podaje Tomasz Andrzejewski w publikacji „Miejscowości powiatu nowosolskiego” powstanie przeprawy a zarazem wsi datować należy najpóźniej na połowę XVI w. „Po powstaniu warzelni soli w Nowej Soli przeprawa służyła m.in. do przewozu drewna opałowego z lasów położonych na prawym brzegu rzeki. Początkowo Stara Wieś stanowiła część Przyborowa, później przeprawę ...
Przeprawa promowa w Starej Wsi obsługiwała mieszkańców Przyborowa i działała do czasu wybudowania stałego mostu w Nowej Soli w roku 1871. Jak podaje Tomasz Andrzejewski w publikacji „Miejscowości powiatu nowosolskiego” powstanie przeprawy a zarazem wsi datować należy najpóźniej na połowę XVI w. „Po powstaniu warzelni soli w Nowej Soli przeprawa służyła m.in. do przewozu drewna opałowego z lasów położonych na prawym brzegu rzeki. Początkowo Stara Wieś stanowiła część Przyborowa, później przeprawę podporządkowano urzędowi kamery królewskiej w Nowej Soli. Przeprawa i niewielka osada umieszczona została na mapie baronatu siedlisko-bytomskiego z początku XVII w.”

Prawdopodobne usytuowanie przeprawy promowej przez Odrę w Starej ...