Przeprawa promowa Stany (nie istnieje)

Aufhalter Fähre

Nie istnieje

Przeprawa promowa łodzią (prawdopodobnie wyłącznie osobowa). Na planie z 1922 roku już nie istnieje. Na planie z roku 1937 jeden z domów na prawym brzegu rzeki, w Stanach, opisany jest jako dawny dom przewoźnika (ehem. Fährhs.). Tomasz Andrzejewski w publikacji "Miejscowości powiatu nowosolskiego" tak pisze o przeprawie: "W pobliżu wsi funkcjonowała przeprawa promowa, którą umieszczono na mapach już na pocz. XVII w. Przeprawa ta odgrywała znaczącą rolę w okresie wojny trzydziestoletniej, kiedy to ...
Przeprawa promowa łodzią (prawdopodobnie wyłącznie osobowa). Na planie z 1922 roku już nie istnieje. Na planie z roku 1937 jeden z domów na prawym brzegu rzeki, w Stanach, opisany jest jako dawny dom przewoźnika (ehem. Fährhs.). Tomasz Andrzejewski w publikacji "Miejscowości powiatu nowosolskiego" tak pisze o przeprawie: "W pobliżu wsi funkcjonowała przeprawa promowa, którą umieszczono na mapach już na pocz. XVII w. Przeprawa ta odgrywała znaczącą rolę w okresie wojny trzydziestoletniej, kiedy to w jej pobliżu zlokalizowano warowny obóz wojskowy (prawdopodobnie szwedzki), którego relikty zachowały się do dnia dzisiejszego".

Przeprawa promowa łodzią (prawdopodobnie wyłącznie osobowa) Bobrowniki ...
    Dwupolowa karta pocztowa ze Stanów w pow. nowosolskim (obieg 1901 ...