Terminal sygnalizacji pożarowej (Baudouina de Courtenay)
Dom nr 2a-2b
Kompleks hotelowo-sportowy AZS

ul. Baudouina de Courtenay Jana

Dawniej

Walküren Weg

Przedwojenna nazwa ulicy związana była z mitologią nordycką. Walküren (Walkirie) to według niej boginie przedstawiane jako piękne dziewice-wojowniczki ujeżdżające skrzydlate konie, uzbrojone w włócznie i tarcze. Ich zadaniem było sprowadzanie dusz poległych w boju rycerzy do Walhalli (jednej z krain Asgardu, do której trafiali polegli w chwale wojownicy).

Obecnie patronem ulicy jest Jan Niecisław Ignacy Baudouin de Courtenay (1845-1929), językoznawca, twórca tzw. kazańskiej szkoły językowej, profesor ...

Obecnie patronem ulicy jest Jan Niecisław Ignacy Baudouin de Courtenay (1845-1929), językoznawca, twórca tzw. kazańskiej szkoły językowej, profesor Uniwersytetów: Kazańskiego, Jagiellońskiego, Petersburskiego i Warszawskiego.

Zacisze - ul. Jana Baudouina de Courtenay i współczesne budynki ...
    Zacisze - ul. Jana Baudouina de Courtenay - na pierwszym planie ...