Tablica pamiątkowa ku czci ofiar filii KL Gross-Rosen

Hitlerowskie obozy pracy FAL Grünberg I i AL Grünberg II (filie obozu koncentracyjnego Gross-Rosen)

Frauen-Arbeitslager Grünberg I, Arbeitslager Grünberg II (Nebenlager KL Gross-Rosen)

Na terenie zakładów włókienniczych Deutsche Wollenwaren Manufaktur AG w Zielonej Górze (po wojnie "Polska Wełna") istniał od 1941r. obóz pracy, w którym pracowały więźniarki żydowskie (obóz pracy przymusowej dla Żydów - ZALfJ, tzw. Organizacji Schmelt).
W kwietniu 1944r. obóz pracy w Deutsche Wollenwaren Manufaktur stał się filią obozu koncentracyjnego Gross-Rosen, pod nazwą FAL (Frauen-Arbeitslager) Grünberg I. W tym czasie w obozie przebywało już ok.1000 więźniarek (Żydówek, głównie z Polski i ...
W kwietniu 1944r. obóz pracy w Deutsche Wollenwaren Manufaktur stał się filią obozu koncentracyjnego Gross-Rosen, pod nazwą FAL (Frauen-Arbeitslager) Grünberg I. W tym czasie w obozie przebywało już ok.1000 więźniarek (Żydówek, głównie z Polski i Czech). Więźniarki pracowały przez 12-14 godzin na dobę przy obsłudze maszyn włókienniczych i innych pracach (produkcja materiałów na mundury, płaszczy wojskowych, spadochronów i koców).
Obóz FAL Grünberg I zlokalizowany był w starych zabudowaniach fabryki DWM przy Breslauer Straße 33 (za Stadthalle, powojenną Halą Ludową).
29.01.1945r. rozpoczęła się ewakuacja obozu. Więźniarki niezdolne do marszu zostały w obozie, gdzie doczekały wolności. Natomiast ewakuowane kobiety zostały podzielone na dwie grupy, które dotarły do KL Bergen-Belsen (koniec 02.1945r.) i do filii KL Flossenbürg–Helmbrechts (płn. Bawaria, pocz. 03.1945r.; stamtąd grupę tę skierowano do miejscowości Volary w Czechach, gdzie 5.05.1945r. uwolnili je żołnierze amerykańscy). W trakcie ewakuacji straciło życie kilkaset więźniarek.

Oprócz FAL Grünberg I, na terenie Deutsche Wollenwaren Manufaktur od października 1944r. istniał także obóz pracy AL Grünberg II. Pracowali w nim żydowscy więźniowie z Węgier. Obóz AL Grünberg II został ewakuowany 29.01.1945r.

[jawc, wg , i ]