Szeroki Most

Sowia Dolina

Eulengrund

Sowia Dolina (niem. Eulengrund) – dolina górska w Sudetach Zachodnich, we wschodnich Karkonoszach, w woj. dolnośląskim.
Sowia Dolina to głęboko wcięta w łupki krystaliczne, bardzo stroma dolina porośnięta lasem regla dolnego. Oddziela ona Czarny Grzbiet od Kowarskiego Grzbietu. Różnica wzniesień doliny na długości 3,0 km wynosi 450 m. Najatrakcyjniejsza turystycznie jest środkowa część doliny w przewężeniu pomiędzy Buławą i Granatami oraz najwyższe partie leżące na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego, ...
Sowia Dolina to głęboko wcięta w łupki krystaliczne, bardzo stroma dolina porośnięta lasem regla dolnego. Oddziela ona Czarny Grzbiet od Kowarskiego Grzbietu. Różnica wzniesień doliny na długości 3,0 km wynosi 450 m. Najatrakcyjniejsza turystycznie jest środkowa część doliny w przewężeniu pomiędzy Buławą i Granatami oraz najwyższe partie leżące na terenie Karkonoskiego Parku Narodowego, w których płyną Płóknica i Niedźwiada. Dolną częścią doliny płynie Płomnica. Dolina posiada wysokie walory krajobrazowe i florystyczne z uwagi na występowanie tu wielu gatunków typowo górskich. Dolina pod względem geologicznym jest jednym z ciekawszych miejsc w Karkonoszach. Występują tu rzadkie minerały jak granaty, tzw. piropy i anatazy oraz rudy miedzi i ołowiu ze śladami złota.
Sowia Dolina znana była już w średniowieczu poszukiwaczom złota i drogich kamieni, gdyż prowadzi przez bogato okruszcową strefę kontaktową Kowarskiego Grzbietu. W zboczach pod Skalnym Stołem w XVIII wieku wydobywano kamienie szlachetne, a pod Granatami w drugiej połowie XIX wieku rudy miedzi i ołowiu. Ślady robót górniczych, jakimi są pozostałości po sztolniach i hałdach, widoczne są w wielu miejscach Sowiej Doliny.
Doliną prowadzi czarny szlak turystyczny z Karpacza do byłego turystycznego przejścia granicznego z Czechami na Przełęczy Sowiej (Sovi sedlo).
Za
  • Do Sowiej Doliny prowadzi czarny szlak, który zaczyna się w Karpaczu