Zdjęcia niezidentyfikowane (Gozdnica), Gozdnica
Popski: Jeseník w Czechach?
heck: Tony,a po lewej to pewnie Schützenhaus ?
Budynek nr 73 (dawny), ul. Świdnicka, Wałbrzych
heck: Chyba wyburzyli go pod koniec lat osiemdziesiątych ?
Budynek nr 2 (dawna gorzelnia), Zarzysko
FM: Jak dowiedziałem się od jednego z mieszkańców Zarzyska gorzelnia działąła jeszcze w latach dziewięćdziesiątych XX w. Potem były próby uruchomienia w niej innego rodzaju produkcji, jednak jak widać na zdjęciach nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu. Obecnie opuszczona popada w ruinę.
pl. Marka, Leśnica
Zdzisław K.: To ten sam kształt kamienia, pomnika.
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Sądząc po napisach na szarfach zostały one poświęcone poległym bojownikom SSOS, czyli Samoobrony Górnośląskiej, poległym w III powstaniu śląskim po stronie niemieckiej. To nie jest rynek leśnicki, ale pl. Marka i pomnik wojenny. W tle posesje nr 2 oraz 3.

Z dziejów kościołów dolnośląskich
Autor: SyG°, Data dodania: 2015-11-24 17:57:30, Aktualizacja: 2016-03-21 02:01:47, Odsłon: 1492

Historia kościołów w Owieśnie i Ostroszowicach

Kościół w Owieśnie, to budowla kasetonowa z polnego kamienia. Zdobi ją krótka, tępa  wieża pokryta łupkowa dachówką. Na wieży zawieszono dzwon. na szczycie, w głowicy umieszczono puszkę z dokumentami, a szczyt wieńczy długa iglica z wiatrowskazem.

Na jednym z obrazów, zawieszonych w kościele, przedstawiono fundatora klęczącego przed Ukrzyżowanym. Budowę kościoła, a także wyposażenie i dzwon ufundował, ówczesny właściciel Owiesna, Friedrich Bock z Dobrocina. Poświęcenie świątyni odbyło się 3 listopada 1583 r. przez proboszcza Schilling'a z Różanej, który został jednocześnie proboszczem kościoła owieśniańskiego. Nowy kościół był placówką filialną parafii w Różanej. W uroczystości, oprócz wspomnianego proboszcza, uczestniczył fundator Friedrich Bock z małżonką, proboszczowie: Gründman ze Stoszowic, Franz Rosens z Przedborowej, Franz Burkhard z Piławy Górnej i wierni z pobliskich miejscowości. W świątyni rozbrzmiewała muzyka i śpiewy w wykonaniu kilku uczniów i ich nauczyciela ze szkoły w Dzierżoniowie.

Kościół w Owieśnie, podobnie jak wiele ewangelickich świątyń, na podstawie ustaleń pokoju westfalskiego https://pl.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%B3j_westfalski , został przekazany katolikom i podporządkowany, jako filialny, tym razem parafii w Ostroszowicach (kościół ostroszowicki także został przekazany katolikom). Protestanci z Ostroszowic korzystali z dawnego kościoła katolickiego w  Grodziszczu, a owieśniańscy mieli swój kościół w Różanej.

W 1692 r. stworzono odrębną parafię katolicką w Owieśnie (być może było to spowodowane wybudowaniem, obok kościoła w Ostroszowicach, nowej świątyni protestanckiej).  Podatek kościelny wlaściciel Ostroszowic (von Netz), odprowadzał, na podstawie umowy z wiernymi dwóch wiosek (Grodziszcze i Ostroszowice) do Grodziszcza, z przeznaczeniem 2/3 należnej sumy na budowę nowego kościoła ewangelickiego w Ostroszowicach. Po zebraniu wystarczającej kwoty, za pośrednictwem Friedricha von Gellhorn, bez oglądania się na zakaz urzędu biskupiego (we Wrocławiu?), przystąpiono do budowy nowej protestanckiej świątyni w Ostroszowicach. Pierwsza msza z udziałem Friedricha von Gellhorn i nowo powołanego proboszcza Stübnera z Rogowa (Sobóckiego?) odbyła się 25 czerwca 1692 r. Proboszcz wygłosił piękne kazanie, a do komunii przystąpiło 14 wiernych. Friedrich von Gelhorn był też fundatorem dzwonów w obu świątyniach ostroszowickich. W wypadku kościoła katolickiego, prawdopodobnie była  to rekompensata za zgodę, na wybudowanie świątyni protestanckiej w tak bliskim sąsiedztwie.

W trakcie II WŚ wiele dzwonów kościelnych zdjęto z wież i przetopiono na potrzeby wojenne. Podobnie stało się z dzwonami ze świątyń w Owieśnie i Ostroszowicach. Jednak... po wojnie okazało się, że dzwon z Owiesna odnalazł się w Hamburgu, gdzie służył jako dzwon cmentarny. Odnalazły się też dzwony z obu kościołów w Ostroszowicach.

Obecnie wszystkie trzy jako depozyt organizacji ziomkowskich są zawieszone w kościele św. Michała w Emden (Dolna Saksonia, Niemcy). W ścisłej współpracy i braterstwie (ewangelikom i katolikom), rozbrzmiewają w jednej kościelnej wieży, na przeciwległym krańcu dawnych Niemiec. Identyfikacja dzwonów była możliwa dzięki odlanych na nich znakach identyfikacyjnych 9-13-60, 9-13-126 i 9-13-127 (9=Śląsk, 13=Dzierżoniów, 60=Owiesno,126, 127= Ostroszowice).  Dzwony i ich brzemienie zarejestrowano na https://www.youtube.com/watch?v=xpaiNkccffU  Wg fragmentów artykułów Ulfa Porrmann'a z Hamburga, na podstawie "Geschichte der Kirchengemeinde Lampersdorf" (Historia gminy kościelnej w Grodziszczu) -1929  Hermann Günther.  Poniżej zdjęcia kościoła św. Michała (Saint Michaelkirche) w Emden. /SyG/

/ / / 33 /
/ / / / 64 /