Hotel Śródmiejski

Krótka historia hotelu

Śródmiejski to najstarszy, przy czym jeden z największych hoteli w Zielonej Górze. W 2012 roku Śródmiejski obchodził swoje okrągłe 100-tne urodziny. Aktualnie Hotel jest w zarządzaniu osób prywatnych, jednak nie zawsze tak było. W miejscu dzisiejszego  Śródmiejskiego na przełomie XIX i XX wieku stał jedyny w Zielonej Górze dom z dachówką, najprawdopodobniej gospoda. W 1912 roku postawiono największy w okolicy Hotel. Tuż po I wojnie światowej Śródmiejski nosił zupełnie inną nazwę, tj. Cesarski Dwór (Kaiserhof), choć w literaturze spotykamy także nazwę Hotel Cesarski – w ówczesnych czasach jego właścicielem był niejaki Paul Hausler. Kaiserhof został zaprojektowany i wybudowany przez mistrza murarskiego, Richarda Kintzela. W okresie powojennym Hotel nosił już nazwę Śródmiejski, jednak jego przeznaczenie i funkcja dalekie były od hotelu. W roku 1945 dzisiejszy Hotel był po prostu biurowcem, w którym znajdowały się kwatery lokatorskie. W tym czasie w Hotelu urzędowali członkowie KERM, czyli Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów. W dolnej części Hotelu także zachodziły zmiany. Na początku był tam zakład energetyczny i zakład fryzjerski Ignacego Kaczmarka, była też restauracja Paloma, a całkiem niedawno lokal z dobrym lunchowym jedzeniem Papu. Dzisiaj w Hotelu znajduje się Salon Wyposażenia Wnętrz (z którego eleganckie meble stanowią również wyposażenie pokoi hotelowych) oraz Delikatesy spożywcze i apteka z drogerią. Otoczenie Hotelu wciąż się zmienia, jednak budynek samego Hotelu pozostaje wierny tradycjom i swoim korzeniom. Niewielu wie, że kiedyś Hotel stał na ulicy Niedertostrasse, a zanim pojawiła się ulica Kupiecka, były tam też ulica Pionierska, a potem ulica Karola Świerczewskiego. Hotel Śródmiejski to klimatyczne i magiczne miejsce. To hotel usytuowany w sercu Zielonej Góry, który od 102 lat przygląda się temu jak zmienia się piękny zielonogórski deptak. Warto się tutaj zatrzymać i poczuć magię tego miejsca. Źródło - http://www.srodmiejski.pl/100lecie.html

/ / / / 23 /