Miejsce pamięci Jędrzychów (d. pomnik wojenny)

Kriegerdenkmal

Pomnik poświęcony mieszkańcom Heinersdorfu (Jędrzychowa), poległym podczas I w.ś., powstał ok.1920 r.
Główna część pomnika ma kształt ściany z kamienia, a w jej centralnej części znajduje się obelisk, zwieńczony krzyżem żelaznym z piaskowca, osadzonym na stylizowanym kapitelu ze zdobieniami w kształcie akselbantów.
Od strony wschodniej do głównej części pomnika przylega obramowanie w formie kamiennego murku z betonowym wykończeniem, tworzącego kwadrat o boku ok. 6 m, z trzystopniowymi schodkami ...
Od strony wschodniej do głównej części pomnika przylega obramowanie w formie kamiennego murku z betonowym wykończeniem, tworzącego kwadrat o boku ok. 6 m, z trzystopniowymi schodkami w środkowej części (od frontu).
Na obelisku oraz po jego bokach znajdują się pola inskrypcyjne o wymiarach 50x100 cm (obelisk) i 60x95 cm (po 2 pola z każdej strony obelisku). Na bocznych polach znajdowały się pierwotnie płyty z nazwiskami poległych w I w.ś.

W 1995 r. wewnątrz kamiennego obramowania umieszczono 40 tablic nagrobnych sióstr diakonisek z domu zakonnego i szpitala Bethesda w Zielonej Górze, pochowanych w latach 1903-1944 na ówczesnym cmentarzu Zielonego Krzyża (obecny Park Tysiąclecia), wśród nich tablicę Anny Borchers, inicjatorki budowy wspomnianych obiektów diakonisek w Zielonej Górze.
W 1997 r. pomnik i jego otoczenie zostały poddane renowacji. Dokonał jej Helmut Hoborn z pomocą dawnych mieszkańców Heinersdorfu. Poza odświeżeniem elementów kamiennych pomnika, wykonaniem alejki prowadzącej do pomnika, obsadzonej tujami i ustawieniem w pobliżu ławek, w miejscu zniszczonych pierwotnych tablic z nazwiskami poległych wstawiono nowe, granitowe tablice, z dwujęzycznymi napisami.
Treść obecnych tablic:
- obelisk:
FRIEDHOF DER
GEMEINDE
HEINERSDORF
BIS 1945
CMENTARZ
GMINY
JĘDRZYCHÓW
DO 1945
- lewa część:
ZUM GEDENKEN
ALLER GEFALLENEN
DER WELTKRIEGE
PAMIĘCI POLEGŁYM
W WOJNACH
ŚWIATOWYCH
-prawa część:
ERINNERUNGSSTATTE
DER DIAKONISSEN
DES KRANKENHAUSES
BETHESDA IN GRUNBERG
MIEJSCE PAMIĘCI
SIÓSTR DIAKONISEK
SZPITALA W
ZIELONEJ GÓRZE
- na dwóch skrajnych tablicach wyryte są tylko symbole płonących zniczy i gałązek.
Na lewej części obramowania pomnika, przy głównej ścianie, została umieszczona niemieckojęzyczna tablica dotycząca odnowienia pomnika, o treści: „RENOVIERT IM JAHR 1997 / MIT HILFE DER EHEMALIGEN / EINWOHNER VON HEINERSDORF / DURCH / HELMUT HOBORN”
[jawc]

Pomnik wojenny w Zielonej Górze - Jędrzychowie, na terenie cmentarza ...