Monopol

Masz ci los! Zdjęcie wejścia do „Monopolu” od strony ul. Świdnickiej całkiem zburzyło wiarę w moją pamięć.

/ /
/ / / / 1-2 /
Dzisiejsze opowiadanie Zonia poświęca hotelu Monopol, zapraszam :)
cezar56 | 2015-10-25 20:00:20
Zbyszek Cybulski
Oczywiście poprawię w oryginale.
:)
Borecki | 2015-10-26 10:44:27
Tak się składa, ze mam szczątkowe informacje na temat zakładu fotograficznego w Monopolu. Od p. Orłowskiego (syna) wiem, ze jego ojciec przybył do Wrocławia zaraz po wojnie z Brześcia nad Bugiem, gdzie przed wojną prowadził zakład fotograficzny i otworzył nowy właśnie w budynku Monopolu (od strony św. Doroty). Widziałem zdjęcie (cudne) tego zakładu z 1946 r., z szyldem, a jakże. Nawet p. Orłowski swego czasu mi obiecał skan tej fotografii, ale jakoś zeszło... Może jeszcze kiedyś go spotkam na swej drodze. Zapamiętałem, że firma jawiła się na tym zdjęciu jakoś bardziej okazale niż skromne Foto-Słońce, a wejście chyba było z narożnika. Wynika z tego, ze p. Orłowski przeniósł swój Foto-Świt na Ruską, skąd pochodzi zdjęcie Zoni z 1952 r. P. Orłowski senior był wieloletnim prezesem (?) spółdzielni zrzeszającej fotografów. To wszystko na ten temat. Z takich okruchów kiedyś złoży się całość.