Pałac Książąt Piastowskich Oleśnicko-Brzeskich

Fursten Haus Oelnisch; Palatium Ducale Oelsnense-Wirtemberga

Zbudowany ok.1308 u zbiegu ul.Wita Stwosza i Krowiej początkowo służący jako dom zajezdny książąt brzeskich i oleśnickich. Rozbudowany przed 1562 przez oleśnickich Podiebradów na 3 piętrową kamienicę o 5 osiach okiennych, po 1600 przebudowany (dodano portal, obramowania okien i attykę). Pełnił wówczas funkcję rezydencji starosty generalnego Śląska (w 1635 miał w nim miejsce hołd stanów śląskich po pokoju praskim). Ok. 1700 książęta wirtemberscy ponownie przebudowali dom (piętro attykowe zastąpiła ...
Zbudowany ok.1308 u zbiegu ul.Wita Stwosza i Krowiej początkowo służący jako dom zajezdny książąt brzeskich i oleśnickich. Rozbudowany przed 1562 przez oleśnickich Podiebradów na 3 piętrową kamienicę o 5 osiach okiennych, po 1600 przebudowany (dodano portal, obramowania okien i attykę). Pełnił wówczas funkcję rezydencji starosty generalnego Śląska (w 1635 miał w nim miejsce hołd stanów śląskich po pokoju praskim). Ok. 1700 książęta wirtemberscy ponownie przebudowali dom (piętro attykowe zastąpiła galeria widokowa z balustradą, dodano stiuki między oknami). W 1760 w wyniku zniszczeń podczas oblężenia przez wojska austriackie, został rozebrany i w po scaleniu parcel rozbudowano w jego miejsce Pałac Hatzfeldów.

Źródło; Encyklopedia Wrocławia

Widok północnej strony ul.Wita Stwosza z domem zajezdnym książąt ...