Lipa Blüchera

Blücherlinde

Posadzona w kilka lat po bitwie, na miejscu skąd Blüchera miał osobiście dowodzić rozstrzygającym starciem kawalerii pruskiej z francuską. Po latach pełniła rolę znaku orientacyjnego, miejsca zbiórek oraz odpoczynku. Miejsce ceniono również jako punkt widokowy. W 1912 legnicki oddział Riesengebirgsverein ufundował cementową ławkę, która wraz z pamiątkową tablicą, ustawiona została pod lipą Blüchera. Tekst tablicy: ,,Wänderer, weilest du hier/ im Schatten der treulichen Linde,/ denk am Blücher, den ...
Posadzona w kilka lat po bitwie, na miejscu skąd Blüchera miał osobiście dowodzić rozstrzygającym starciem kawalerii pruskiej z francuską. Po latach pełniła rolę znaku orientacyjnego, miejsca zbiórek oraz odpoczynku. Miejsce ceniono również jako punkt widokowy. W 1912 legnicki oddział Riesengebirgsverein ufundował cementową ławkę, która wraz z pamiątkową tablicą, ustawiona została pod lipą Blüchera. Tekst tablicy: ,,Wänderer, weilest du hier/ im Schatten der treulichen Linde,/ denk am Blücher, den Held,/ welcher den Macdonald schlug''. Ceremonia poświęcenia ławy i towarzyszące jej uroczystości o charakterze patriotycznym odbyły się 1 września. W roku następnym, z inicjatywy związku weteranów wojennych z Małuszowa i Przybyłowic (Kriegerverein Malitsch-Triebelwitz), w pobliżu drzewa ustawiony został kamień upamiętniający Blüchera i jego wojsko.
Źródło: G. Humeńczuk, Legnickie pomniki przed II wojna światową, Legnica 2000
(K.K.)