Pomnik Josepha von Eichendorffa

W Ogrodzie Botanicznym został odsłonięty pomnik wybitnego poety, przedstawiciela niemieckiego romantyzmu Josepha von Eichendorffa. Monument jest rekonstrukcją obiektu stojącego przed wojną w parku Szczytnickim we Wrocławiu Dzieło wykonali Stanisław Wysocki i Michał Wysocki.
Twórczość von Eichendorffa jest osadzona w tradycji chrześcijańskiej, cechują ją również wątki związane z przyrodą. W dorobku artysty znajdują się wiersze - m.in. eposy ...
Twórczość von Eichendorffa jest osadzona w tradycji chrześcijańskiej, cechują ją również wątki związane z przyrodą. W dorobku artysty znajdują się wiersze - m.in. eposy "Julian" "Robert i Guiskard" oraz "Lucjusz", powieści i opowiadania - m.in. "Z życia nicponia" czy "Poeci i ich towarzysze", sztuki teatralne - m.in. "Wojna filistrom" i "Zalotnicy", oraz eseje. Pisarz zmarł w Nysie w 1857 r.

Pomniki poety znajdują się także w Raciborzu i Nysie. Wrocławski pomnik został ufundowany przez Niemiecko-Polskie Towarzystwo Uniwersytetu Wrocławskiego.

Pomnik Josepha von Eichendorffa.
    11 maja 2012 r. w Ogrodzie Botanicznym został odsłonięty pomnik ...
    Tablica znajdująca się na cokole poety Josepha von Eichendorffa.
    komentarze: 0
    Replika Pomnika Josepha von Eichendorffa http://wroclaw.hydral.com.pl/entity.action?view=&id=509008 ...
    Replika Pomnika Josepha von Eichendorffa znajdująca się w zachodniej ...
    Pomnik Josepha von Eichendorffa w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu ...