2008 Wyburzanie zakładu

Dokumenty

Budynek nr 67 (dawny)

Bieltex - Zakład nr 2 przędzalnia odpadkowa, Flechtner AG Mechanischeweberei

Tkalnia Flechtnera (pierwsza założona na Śląsku tkalnia mechaniczna) powstała w 1840 r. Firma Flechtnera nie ucierpiała w czasie powstania tkaczy w 1844 r. W "wielkim kryzysie" 1929-1933, przekształcona w przedzalnię odpadkową, co spowodowało wielką podatność na pożary. Największy wybuchł 15 maja 1939 r. który niemal całkowicie zniszczył budynek. Odbudowany został dopiero w 1942 r. m.in. siłami polskich robotników przymusowych. W czasie II WŚ, podobnie jak w innych bielawskich fabrykach, produkcja ...
Tkalnia Flechtnera (pierwsza założona na Śląsku tkalnia mechaniczna) powstała w 1840 r. Firma Flechtnera nie ucierpiała w czasie powstania tkaczy w 1844 r. W "wielkim kryzysie" 1929-1933, przekształcona w przedzalnię odpadkową, co spowodowało wielką podatność na pożary. Największy wybuchł 15 maja 1939 r. który niemal całkowicie zniszczył budynek. Odbudowany został dopiero w 1942 r. m.in. siłami polskich robotników przymusowych. W czasie II WŚ, podobnie jak w innych bielawskich fabrykach, produkcja na potrzeby Wermacht-u i Kriegsmarine. Po II WŚ przędzalnia odpadkowa Zakładu 2 "Bieltex"-u, po 2004 r, zaprzestano produkcji, budynek wyburzony w 2008 r. w jego miejscu wybudowano market "Biedronka" i parking. Historia budynku na filmie /SyG/

Ul. Wolności i Tkacka. Rycina przedstawiającą ówczesne zakłady ...
    Dawne zakłady Flechtnera, przędzalnia. Barwna wersja pocztówki.