Pomnik wojenny (Zbylutów)

Kriegerdenkmal

Nie istnieje

Pomnik ofiar wojen z lat 1864, 1866 i 1870/71 zawierał wykazy poległych z trzech sąsiednich wsi: Zbylutowa, Skorzynic i Bielanki. Stał na pograniczu Zbylutowa i Skorzynic, prawie na wprost drogi do Bielanki. Dziś jest tam przystanek autobusowy. Po pierwszej wojnie światowej dostawiono tablice z wykazem ofiar ze Zbylutowa i Skorzynic - Bielanka pomnik ofiar I w. miała własny - . ...
Składał się z wysokiego na 6 metrów kamiennego obelisku, który w górnej części wyróżniono gzymsem wydzielającym miejsce na wyeksponowanie symbolu męstwa na polu walki, tak zwanego Krzyża Żelaznego. W zwieńczeniu pomnika, odsłoniętego 30 czerwca 1907 roku (zdjęcie po lewej), znalazła się figura wzbijającego się do lotu orła. Poniżej, na czworobocznym cokole o poziomo żłobkowanych ścianach, umieszczono czarną tablicą inskrypcyjną, która informowała przechodniów (w oryginale w języku niemieckim), że w ten sposób upamiętniono ofiary wojen z lat: 1864, 1866 i 1870-1871. Na tablicy wykonanej ze szwedzkiego sjenitu (czarnej skały głębinowej), umieszczono imiona i nazwiska poległych z wsi, które dziś noszą nazwy: Zbylutów, Skorzynice i Bielanka. Warto nadmienić, że pomnik ufundowała firma Niggl, która w okolicy wydobywała piaskowiec.
Dnia 19 lipca 1922 roku w Zbylutowie odsłonięto, ufundowaną przez Ochotniczą Straż Pożarną, wielką tablicę pamiątkową wykonaną przez lwóweckiego rzeźbiarza Stahna (zdjęcie po prawej). Po bokach starego obelisku postawiono dwie skośnie ustawione ściany, ujęte w kamienne spływy, przechodzące w niewysokie murki. Podobnie jak w Chmielnie, mieściły one nazwiska okolicznych mieszkańców poległych w okresie I wojny światowej (1914-1918). Tutaj jednak całość zwieńczono figurami, prawdopodobnie dwóch orłów z opuszczonymi skrzydłami. Kwatera była otoczona kamiennymi słupkami, połączonymi łańcuchami. Po poświęceniu pomnika pastor Reichert wygłosił okolicznościową mowę.
Za: Gmina i Miasto Lwówek Śląski

Gospoda von Roberta Lorenza, szkoła, nieistniejący kościół ewangelicki ...