Pałac Krajanów (dawny)

Schloss Krainsdorf; Szkoła Podstawowa

2 p. XIX w.

W pierwszej połowie XIX w. posiadłość w Krajanowie była własnością rodziny von Magnis z Bożkowa. Kolejni właściciele to Hoffman (zbudował pałac), Maetschke, baron Karl von Wedell oraz ok. 1870 r. prof. Heinrich Schulze. Pod koniec wieku majętność odziedziczył prof. Gerhart von Schulze-Gävernitz, który zmarł w 1943 r. W 1945 r. pałac został ograbiony, a po kilkunastu latach po remoncie, przystosowany został do celów szkolnych. Szkoła Podstawowa w pałacu funkcjonowała do 1970 r. W następnych latach ...
W następnych latach sporadycznie w pałacu organizowano kolonie letnie (Huta "Łabędy"), kolejnym zainteresowanym była firma z Wrocławia. Finalnym właścicielem na początku lat 80. zostało OPBP z Opola, które rozpocząło remont uszkodzonego już pałacu. Stan wojenny i zapaść gospodarcza w następnych latach zniweczyła te plany. Walący się budynek ostatecznie zburzono metodą wybuchową, a teren splantowano. Obecnie na tym miejscu rosną już drzewa.
Z dawnego zespołu pałacowego "istnieją" zabytki:
- Park popałacowy, wpis A/4232/789/Wł z dn. 14.09.1981 r. ;
- budynek gospodarczy nr 39;
- Baszta i mur w zespole;
- Mur ogrodzenia z bramą w zespole.
Opis historii przedwojennej na podstawie: www.palaceslaska.pl . Czasy współczesne z relacji mieszkanki domu nr 42, której bardzo dziękuję za bezcenne informacje.
Z powyższego zestawienia zabytków zespołu pałacowego bezpowrotnie zniknęła brama wjazdowa, znajdująca sie w północnej części muru ogrodzeniowego wzdłuż drogi wiejskiej. Było to wspaniałe dzieło sztuki kowalskiej, zwieńczone ciągiem strzałek skierowanych ku górze. Mur ogrodzeniowy z cegły istnieje już tylko częściowo, z zaawansowaną ruiną baszty w południowym narożniku.
"Budynek gospodarczy zespołu (nr 39)" to dawna stajnia - królestwo koniuszego, obecnie częściowo skrócony i przebudowany na dom mieszkalny.
Rejestrowy "Park popałacowy" istnieje tylko na wykazie; nieoznaczony i zarośnięty chaszczami. [Stan]

Krajanów - Krainsdorf.
    Krajanów. Pałac i sklep Teubera.