Budynek nr 1c

Dawna rozlewnia napojów, myjnia samochodowa, Lipowa nr 16

Budynek już istniał w 1902 r., wzniesiony wraz z sąsiednią elektrownią. Był częścią składową starej elektrowni. Po 1918 r funkcjonuje jako samodzielny byt. Za czasów Polski przez długie lata rozlewnia napojów chłodzących lądeckiego PSS Społem. Historia firmy „Śnieżniczanka” sięga roku 1991. Rozlewnia wody – znana wówczas pod nazwą ALMIR – sprawnie funkcjonowała pod kierownictwem Alfreda Borejko oraz pełnomocnika – Mirosława Borejko. U podstaw ...
Budynek już istniał w 1902 r., wzniesiony wraz z sąsiednią elektrownią. Był częścią składową starej elektrowni. Po 1918 r funkcjonuje jako samodzielny byt. Za czasów Polski przez długie lata rozlewnia napojów chłodzących lądeckiego PSS Społem. Historia firmy „Śnieżniczanka” sięga roku 1991. Rozlewnia wody – znana wówczas pod nazwą ALMIR – sprawnie funkcjonowała pod kierownictwem Alfreda Borejko oraz pełnomocnika – Mirosława Borejko. U podstaw działalności firmy leży szczególna troska o ochronę środowiska naturalnego, dlatego też wodę rozlewa się tu do ekologicznych, szklanych butelek. Początkowo były to butelki jednolitrowe, jednak od 2003 roku – po przejęciu firmy przez córkę Alfreda – Halinę Majewską – wodę zaczęto rozlewać do mniejszych, bardziej poręcznych butelek o pojemności 330 ml. W roku 2009 rodzinny interes przeszedł w ręce wnuka Alfreda – Błażeja Borejko. To właśnie wtedy nazwa ALMIR została przekształcona w rozlewnię „Śnieżniczanka”, która do dziś specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wody „Lądecka Zdrój”, rozlewanej do małych butelek o pojemności 250 ml. Ta znana, nie tylko na terenie uzdrowiskowego miasta marka, kusi niecodziennym smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Dowodem na jej wyjątkowość jest kontynuowana od wielu lat rodzinna tradycja i uznanie wśród stałych konsumentów. Za www. śnieżniczanka. W lipcu 2016 r. wytwórnia została zamieniona na myjnie samochodową. W 2019 r. myjnia została zlikwidowana, obiekt zmienił właściciela. Obecnie trwają roboty budowlane, inwestor Jan Olszewski- właściciel Mirjana. Z. Waluś.

Na początku XX w. część składowa starej elektrowni.
    Etykieta kłodzkiego piwa rozlewanego w Lądku-Zdroju. Nie mam pojęcia ...