Figura Chrystusa

W roku 1900 umieszczono na murach miejskich, blisko kościoła pod wezwaniem św. Franciszka figurę Chrystusa niosącego krzyż. Fundatorem rzeźby był hrabia Hans von Oppersdorff, a wykonawcą głubczycki rzeźbiarz Ondrusch. Cała wymowa tej figury mieści się w geście ręki Zbawiciela i ułożeniu głowy, które mówi: „Dla ciebie i za twoje grzechy”.

(...)W ciemnym zakątku kościoła klasztornego od wieków stoi rzeźba przedstawiająca Chrystusa upadającego pod ciężarem krzyża. Ufundowana została przez hrabiego ...

(...)W ciemnym zakątku kościoła klasztornego od wieków stoi rzeźba przedstawiająca Chrystusa upadającego pod ciężarem krzyża. Ufundowana została przez hrabiego Jerzego III Oppersdorffa w celu pogłębienia życia religijnego mieszkańców Głogówka. Pierwotnie niesiona w czasie procesji pasyjnych do klasztoru o. Paulinów. Tradycją mieszkańców Głogówka stało się procesyjne niesienie na cmentarz przez mężczyzn tej figury w każdy Wielki Piątek.
Za

Figura Chrystusa przy kościele klasztornym.