Magazyny / Skup złomu

Wäscherei-Färberei "Steinberg&Sohn", betoniarnia (produkcja elementów betonowych ogrodzeń i pustaków)

1880
Istnieje częściowo

Firma "Steinberg&Sohn" - czyszczenie chemiczne ubrań i tkanin, farbiarnia ubrań, pralnia. Należały do niej zabudowania przy dzisiejszych ulicach Ludowej 9 i 14, Wiejskiej 10 (mydlarnia, budynek wyburzony w latach70-tych). Na tym terenie wybudowano po 1980 r. dom jednorodzinny i dużą halę produkcyjną (firma Aksel Bis), nieistniejący budynek przy ul. Ostroszowickiej 7 a i duże kąpielisko (widoczne na mapie zlikwidowane po wybudowaniu basenu ...
Firma "Steinberg&Sohn" - czyszczenie chemiczne ubrań i tkanin, farbiarnia ubrań, pralnia. Należały do niej zabudowania przy dzisiejszych ulicach Ludowej 9 i 14, Wiejskiej 10 (mydlarnia, budynek wyburzony w latach70-tych). Na tym terenie wybudowano po 1980 r. dom jednorodzinny i dużą halę produkcyjną (firma Aksel Bis), nieistniejący budynek przy ul. Ostroszowickiej 7 a i duże kąpielisko (widoczne na mapie zlikwidowane po wybudowaniu basenu przy ul. Ostroszowickiej w 1930 r. ). Dzisiejsza SP 5 , też została wybudowana na terenach ofiarowanych gminie ewangelickiej przez firmę Steinberg&Sohn.

Ul. Ludowa 14. Zabudowania dawnej farbiarni byłych zakładów firmy ...
    Magazyny / Skup złomu Waescherei-Faerberei "Steinberg&Sohn"