Wieża ciśnień - przemysłowa

Elektrociepłownia

Budynek dawnej portierni

Zakłady Przemysłu Bawełnianego Frotex

S. Fränkel Tischzeug & Leinwand Fabrik, Leinenfabrik, Textilfabrik

Historia Zakładów Przemysłu Bawełnianego Frotex S.A. zaczęła się w połowie XIX wieku kiedy to w 1845 r. Samuel Fränkel zbudował na terenie obecnego Frotexu fabrykę tkanin lnianych. Wkrótce potem jego firma przejęła konkurencyjną, bankrutującą fabrykę, stając się monopolistą w całej okolicy.
W 1903 r. uruchomiona zastała produkcja tkanin i ręczników frotowych. Dynamiczny rozwój fabryki, której wyroby znane były na rynku niemieckim, angielskim, francuskim i amerykańskim został przerwany przez I wojną ...
W 1903 r. uruchomiona zastała produkcja tkanin i ręczników frotowych. Dynamiczny rozwój fabryki, której wyroby znane były na rynku niemieckim, angielskim, francuskim i amerykańskim został przerwany przez I wojną światową. W roku 1938 na mocy ustaw norymberskich, firma została odebrana spadkobiercom Samuela Frankla, zaś oni sami zmuszeni do emigracji.
Po zakończeniu II wojny światowej, rozpoczęta została odbudowa zniszczonej fabryki, która ukończona została w 1949 r.
Od tej pory, już w granicach Polski, nastąpił długi okres odzyskiwania dawnej świetności firmy. W 1965 r. fabryka otrzymała nazwę "Frotex".
Kolejny, ciekawy okres to rok 1992 kiedy to rozpoczęto liczne zmiany organizacyjne i technologiczne - modernizację przędzalni, farbiarni, uruchomienie najnowocześniejszego ciągu technologicznego dla ręczników jednobarwnych a także otwarto oczyszczalnię ścieków. W tym samym roku Frotex został przekształcony w Spółkę Skarbu Państwa.
W 1995 r. Frotex został włączony do programu Powszechnej Prywatyzacji i wszedł w skład II Narodowego Funduszu Inwestycyjnego.
W roku 2002 władze II NFI podjęły decyzję o sprzedaży większościowego pakietu akcji spółce Frotex Management, która posiada obecnie 72 procent akcji.

Za .

Prudnicka Gazownia widziana z lotu ptaka