Cmentarz 1 (dawny)

XIX w.
Istnieje częściowo

Jeden z dwóch zachowanych w formie szczątkowej przedwojennych cmentarzy w Uściu. Ten znajduje się na wschód od wsi, w odległości ok. 400 metrów od najbliższych zabudowań. Położony jest w lesie, przy drodze biegnącej w kierunku kąpieliska nad Jeziorem Orchowym, na sztucznie usypanym tarasie ziemnym. Najstarsza data pochówku, jaką udało się odczytać na jednym z nagrobków to rok 1882. Mogą być starsze, ale bardzo zły stan wielu nagrobków uniemożliwia przeczytanie napisów. Dawny cmentarz tworzą bezładnie ...
Jeden z dwóch zachowanych w formie szczątkowej przedwojennych cmentarzy w Uściu. Ten znajduje się na wschód od wsi, w odległości ok. 400 metrów od najbliższych zabudowań. Położony jest w lesie, przy drodze biegnącej w kierunku kąpieliska nad Jeziorem Orchowym, na sztucznie usypanym tarasie ziemnym. Najstarsza data pochówku, jaką udało się odczytać na jednym z nagrobków to rok 1882. Mogą być starsze, ale bardzo zły stan wielu nagrobków uniemożliwia przeczytanie napisów. Dawny cmentarz tworzą bezładnie porozrzucane resztki nagrobków, kilka cudem ocalałych, choć naruszonych zębem czasu płyt nagrobnych, doły w miejscu dawnych grobów. Kilka starych zniczy może świadczyć o tym, że nie wszyscy zapomnieli o tym miejscu i co jakiś czas tę pamięć podtrzymują. Więcej zdjęć w artykule: .

Schowany w lesie, zapomniany, zniszczony, mało widoczny choć położony ...
    Jedna z niewielu ocalałych płyt nagrobnych na jednym z dwóch dawnych ...