Budowa bloków mieszkalnych

Ciepłownia C1 (dawna)

Do wybudowania ciepłowni C-1 przy ul. Ogrodowej i C-3 przy ul. Długiej była to pierwsza ciepłownia zaopatrująca nowe wówczas osiedle Piaskowa Góra (zachodnią część osiedla), a następnie od 1976 roku osiedle Podzamcze. Ciepłownia zaopatrywana była w węgiel koleją z wykorzystaniem systemu bocznic wspólnych z fabryką domów i chłodnią. Tor bocznicy kończył się kozłem oporowym na wysokim, kilkunastometrowym nasypie ponad ul. Topolową. Charakterystyczna dla ciepłowni była wieżowa suwnica z taśmociągami ...
Do wybudowania ciepłowni C-1 przy ul. Ogrodowej i C-3 przy ul. Długiej była to pierwsza ciepłownia zaopatrująca nowe wówczas osiedle Piaskowa Góra (zachodnią część osiedla), a następnie od 1976 roku osiedle Podzamcze. Ciepłownia zaopatrywana była w węgiel koleją z wykorzystaniem systemu bocznic wspólnych z fabryką domów i chłodnią. Tor bocznicy kończył się kozłem oporowym na wysokim, kilkunastometrowym nasypie ponad ul. Topolową. Charakterystyczna dla ciepłowni była wieżowa suwnica z taśmociągami do rozładunku wagonów. Ciepłownia została zlikwidowana pod koniec lat 80., jednak nadal stanowi własność PEC SA w Wałbrzychu.

W czerwcu 2021 r. Spółdzielnia Budowy Domów Jednorodzinnych wystąpiła o ustalenie warunków zabudowy dla inwestycji mieszkaniowej polegającej na budowie pięciu 6-kondygnacyjnych budynków mieszkalnych z parkingami podziemnymi na działce po dawnej ciepłowni, z założeniem rozebrania nasypu technologicznego. (uzup. moose)

Kotłownia, która obsługiwała chłodnię aż do 2002 roku. Na pierwszym ...
    Fragment Piaskowej Góry z nieistniejącymi kominami przy ul. Długiej. ...