Dom handlowy Eli

Union Warenverkaufs

Budynek zbudowany jako dom handlowy braci Bick - Union Warenverkaufs G.m.b.H.Po kapitalnym remoncie na początku lat 90., w kwietniu 1992r. nastąpiło jego ponowne otwarcie jako placówki handlowej, pod nazwą Dom Handlowy "Eli".

=======================

Charakterystycznym punktem północnej pierzei żarskiego rynku jest dawny dom handlowy Siegfrieda Bicka. Zbudowano go w latach 20. w stylu ekspresjonizmu ceglanego w miejscu kamienicy Hugo Mannheima. Bracia Max i Siegfried Bick pierwotnie prowadzili ...
Budynek zbudowany jako dom handlowy braci Bick - Union Warenverkaufs G.m.b.H.

Charakterystycznym punktem północnej pierzei żarskiego rynku jest dawny dom handlowy Siegfrieda Bicka. Zbudowano go w latach 20. w stylu ekspresjonizmu ceglanego w miejscu kamienicy Hugo Mannheima. Bracia Max i Siegfried Bick pierwotnie prowadzili sklep w północno-zachodnim narożniku ratusza. Rodzina Bick posiadała także sklepy w Żaganiu i Lubsku. W związku polityką aryzacji gospodarki, czyli de facto odbierania własności żydowskiej, Siegfried Bick próbował chronić swój kapitał wchodząc w spółkę z o. o. pod nazwą Union Warenverkaufs G.m.b.H. Niestety wydarzenia Nocy Kryształowej 9/10 listopada 1938 r., podczas której rodzina została bezprawnie pozbawiona wolności sprawiły, że Bickowie podejmą decyzję o emigracji. Siegfried i jego syn Werner Bick wyemigrują z III Rzeszy 23 sierpnia 1939 r. Ceną będzie pozostawienie majątku i zapłata wysokiego "podatku ucieczkowego" (Reichsfluchtsteuer). Budynek domu handlowego zostanie zamknięty, ale na pocztówkach z 1940 r. funkcjonuje już jako dom handlowy Wilhelma Hähnel'a, który specjalizował się w przejmowaniu pożydowskiego mienia (np. przejął w w latach 1937/38 hurtownię tekstylną we Frankfurcie n/Odrą). Na pocztówce widać, że pod nowym szyldem wisi transparent ze swastyką i hasłem "Wir marschieren mit!" (wiadomo z kim ówcześnie maszerowali ku postępowi...). Po wojnie budynek długo stał opuszczony, aż na początku lat 90. został wyremontowany. Budynek odrodził się jako Dom Handlowy Eli. Zamontowano tu pierwsze w Żarach schody ruchome, przeszkloną windę i fontannę - ściankę po której spływała woda. Na parterze był samoobsługowy sklep spożywczy, a na 1. i 2. piętrze elektromarket. Na samym szczycie natomiast mieściła się kawiarnia. Dziś niestety to już przeszłość. Budynek podzielił los coraz bardziej umierającego centrum miasta i wykorzystywany jest dziś w niewielkim stopniu.

Rafał Szymczak

Sorau - Am Markt - Wilhelm Hähnel. Pocztówka wysłana 2 sierpnia ...