Kamień (pomnik) pamiątkowy Wilhelma I (dawny)

Góra Krukowska (239 m n.p.m.)

Raabenberg

Góra Krukowska (239 m n.p.m.): na jej szczycie w 1822 r. z inicjatywy Sophii Flügel-Hasenclever, właścicielki majętności w Zastrużu, wybudowano tzw. „Letni dom”. Był to budynek o kształcie rotundy z 7 oknami spełniającymi funkcję punktu widokowego. W 1828 r. budynek pokryto płaskim dachem, a w roku 1850 z inicjatywy Wilhelma Oelsnera dokonano przebudowy, dodając taras widokowy otoczony balustradą. Pod koniec lat 30-tych XX w. budowla została wyremontowana. Doskonałe warunki naturalne spowodowały, ...
Góra Krukowska (239 m n.p.m.): na jej szczycie w 1822 r. z inicjatywy Sophii Flügel-Hasenclever, właścicielki majętności w Zastrużu, wybudowano tzw. „Letni dom”. Był to budynek o kształcie rotundy z 7 oknami spełniającymi funkcję punktu widokowego. W 1828 r. budynek pokryto płaskim dachem, a w roku 1850 z inicjatywy Wilhelma Oelsnera dokonano przebudowy, dodając taras widokowy otoczony balustradą. Pod koniec lat 30-tych XX w. budowla została wyremontowana. Doskonałe warunki naturalne spowodowały, że w lutym 1945 r. na szczycie Góry Krukowskiej rozmieszczona została bateria artylerii polowej wchodzącej w skład niemieckiej 17 Armii Polowej broniącej Dolnego Śląska. Wymiana ognia z jednostkami radzieckimi, których pozycje rozlokowane były na linii Pyszczyn-Marcinowiczki-Tarnawa przyniosła poważne uszkodzenie „Letniego domu”, który po II wojnie światowej popadł w całkowitą ruinę. Obecnie zachowały się jedynie zarysy murów budowli i prowadząca do nich kasztanowa aleja. U podnóża Góry Krukowskiej (od strony Żarowa) pod koniec XIX wieku wystawiony został pomnik upamiętniający wizytę w Krukowie cesarza Wilhelma I, który w 1875 r. wizytował odbywające się w powiecie świdnickim wielkie manewry wojskowe. Po II wojnie światowej pomnik został zniszczony. Zachowała się jedynie uszkodzona i leżąca na ziemi kolumna.
Bogdan Mucha

Kościół ewangelicki, pałac, wieża widokowa (Góra Krukowska), mauzoleum ...
    Wieża i taras widokowy na Krukowskiej Górze koło Krukowa. Obiekt ...
    Kruków - dwór, kamień pamiątkowy, taras na górze Kruczej (?), ...
    Kruków. Belweder na Górze Krukowskiej, pałac, zajazd, szkoła katolicka ...
    Nieistniejąca wieża widokowa na szczycie Góry Krukowskiej.
    Góra Krukowska - jeszcze jedno ujęcie
    Kruków. Sklep Schillera, szkoła, dwór i wieża widokowa na Górze ...
    Dawna wieża widokowa na szczycie Góry Krukowskiej.
    Wieża widokowa na szczycie Góry Krukowskiej w nieco innym ujęciu.
    komentarze: 0
    Po tarasie i wieży widokowej na szczycie Krukowej Góry - http://wroclaw.hydral.com.pl/62923,foto.html ...
    Widok na Górę Krukowską z polnej drogi.

Góra Krukowska (239 m n.p.m.) na innych fotografiach