Hotel Leśny Kurort

Erholungsheim Förstel, Förstelbaude, Kurheim Förstel

XIXw.

Lasek znajdował się pomiędzy Kotliną, a Przecznicą na wysokości 520-620 m npm. Przed 1945 r. istniał tutaj dom wypoczynkowy (schronisko młodzieżowe) na 60 miejscach.
Ze schroniskiem związana jest niezapisana historia – przekazywana w formie przekazu ludowego , którą zaczerpnięto ze strony -:
Jeden taki pan z Gierczyna opowiedział kiedyś-nie nam bezpośrednio, ale doszły do nas słuchy:) różne fakty (chyba nie do ...
Jeden taki pan z Gierczyna opowiedział kiedyś-nie nam bezpośrednio, ale doszły do nas słuchy:) różne fakty (chyba nie do sprawdzenia) z wojennej przeszłości dawnych ośrodków wypoczynkowych znajdujących się w Kotlinie i przysiółku Gierczyna-Lasku. Otóż ponoć w czasie ostatniej wojny w ośrodku wypoczynkowym w Kotlinie (nota bene, był to piękny rozbudowany obiekt, o czy świadczą przedwojenne ujęcia na pocztówkach, teraz tam straszą spalone ruiny...) dochodziło do schadzek między pięknymi aryjskimi wojakami, a pięknymi aryjskimi kobietami w celu stworzenia przeczystej aryjskiej rasy;) Chyba, że chora ideologia była przykrywką do uprawiania (brzmi jak uprawa dyni...;)) jednej z najstarszych przyjemności ludzkości ;) Otóż, gdy na te te aryjskie dziewoje przyszedł czas, udawały się ponoć górą do dawnego schroniska w Lasku w celu wydania tam na świat idealnych dzieci. Czyli w Lasku była porodówka. Czy ta historia jest prawdziwa? Nie wiadomo, chyba nie ma możliwości zweryfikowania tych rewelacji.
Tak teraz wygląda dawne schronisko w Lasku -na szczęście nie niszczeje.

Przysiółek Gierczyna - Lasek (Förstel) kiedyś stanowił osobną ...