Skała Strzyżna

Popelstein lub Pöpel Stein

Strzyżna - skałka na wysokości 980 m npm, pierwszy punkt widokowy na Wielkiej Sowie, gdzie pierwsi turyści podziwiali rozległe panoramy. Pomimo, iż obecnie jest zapomniana "przeżywała" swoje chwile świetności w II połowie XIX wieku. Była wtedy celem wypraw pierwszych turystów, którzy podziwiali stąd rozległe panoramy od Karkonoszy po Ślężę. Działo się tak zapewne do 1886 roku, gdy z inicjatywy dr. Winklera zbudowano na Wielkiej Sowie pierwszą, drewnianą wieżę widokową. I choć rozległe panoramy można ...
Strzyżna - skałka na wysokości 980 m npm, pierwszy punkt widokowy na Wielkiej Sowie, gdzie pierwsi turyści podziwiali rozległe panoramy. Pomimo, iż obecnie jest zapomniana "przeżywała" swoje chwile świetności w II połowie XIX wieku. Była wtedy celem wypraw pierwszych turystów, którzy podziwiali stąd rozległe panoramy od Karkonoszy po Ślężę. Działo się tak zapewne do 1886 roku, gdy z inicjatywy dr. Winklera zbudowano na Wielkiej Sowie pierwszą, drewnianą wieżę widokową. I choć rozległe panoramy można było już podziwiać z samego szczytu, Strzyżna (wtedy Popelstein) nadal pozostawała krajoznawczą atrakcją odwiedzaną przez wędrowców. Świadczy o tym chociażby (jak wynika z badań dr. T. Przerwy) fakt "wstawienia" w nią na początku lat 30. XX wieku pamiątkowej tablicy poświęconej długoletniemu przewodniczącemu Federacji Towarzystw Górskich na Sowie (Verband der Gebirgsvereine an der Eule) - Wilhelmowi Kordhanke. Sowiogórscy towarzysze dziękowali mu w ten sposób za długoletnią pracę na rzecz federacji. Ślady po przytwierdzonej niegdyś tablicy widoczne są jeszcze do dziś.

Wielka Sowa-pocztówka prawdopodobie z 1900r