Krzyż pokutny - Ługi

Obelisk św. Wawrzyńca

Kościół św. Wawrzyńca

Katholische Kirche

Kościół parafialny p.w. św. Wawrzyńca w Ługach został wzniesiony zapewne w 2 poł. XIII w. Około 1411 r. świątynię przebudowano. W XVI w. kościół został przekazany w ręce luteran. Przejęcie przez katolików nastąpiło po 1649 r., W 1749 r. jezuici przeprowadzili remont kościoła. Pod ich patronatem świątynia pozostawała do lat 70.XVIII stulecia. W latach 1936-1938 remontowany. Zarówno budulcem, jak i stylem nawiązuje ona do pierwotnego gotyckiego stylu kościoła. W końcu XX w. kościół był remontowany. ...
Inne lubuskie krzyże - zob.

Ługi. Plebania, kościół, urząd stanu cywilnego, szkoła i sklep ...