Most kolejowy (rz. Troja / Nowa Cerekwia)

Eisenbahnbrücke

Most kolejowy w ciągu nieczynnej linii Baborów-Pilszcz. i dalej do Opavy, jeden z ładniejszych tego typu obiektów na Śląsku.

Na odcinku Czerwonków – Nowa Cerekwia, z powodu rzeki Troi., konstruktorzy zbudowali nad doliną trzyprzęsłowy most o długości całkowitej 116,90 mb i wysokości 21,50 m od lustra wody. Most ten podziwiać można do dzisiaj, a szczególnie jego niespotykaną konstrukcję - dlatego, że jego trzecie przęsło, patrząc od strony Baborowa, jest zbudowane w łuku ,co powoduje, że konstrukcja ...

Na odcinku Czerwonków – Nowa Cerekwia, z powodu rzeki Troi., konstruktorzy zbudowali nad doliną trzyprzęsłowy most o długości całkowitej 116,90 mb i wysokości 21,50 m od lustra wody. Most ten podziwiać można do dzisiaj, a szczególnie jego niespotykaną konstrukcję - dlatego, że jego trzecie przęsło, patrząc od strony Baborowa, jest zbudowane w łuku ,co powoduje, że konstrukcja jest przechylona.

Za .

Most kolejowy nieopodal Nowej Cerekwi.