Kąpielisko miejskie (dawne)

Badeanstalt

Kąpielisko, położone w dolinie potoku Gęśnik (Maugscht) wybudowano według projektu Adama Aumanna i otwarto 4 lipca 1839r. System regulacji i spiętrzenia wody wykonała firma Gremplera. Kąpielisko miało 120 m dł. i 45 m szer. Do 1877r. kobiety miały zakaz wstępu na obiekt. Dopiero w 1904r. Rada Miejska pozwoliła na wspólne korzystanie z basenu.
W roku 1927 dokonano modernizacji i rozbudowy obiektu. Kąpielisko miało wymiary 80x25 m, basen pływacki - 50x25 m. Przy basenie znajdowała się 5-metrowa wieża ...
W roku 1927 dokonano modernizacji i rozbudowy obiektu. Kąpielisko miało wymiary 80x25 m, basen pływacki - 50x25 m. Przy basenie znajdowała się 5-metrowa wieża do skoków do wody. Urządzono także duży plac do ćwiczeń i rozgrywek sportowych.
Kąpielisko funkcjonowało niemal do końca lat osiemdziesiątych XX w.. Po zamknięciu obiekt został całkowicie zdewastowany.
[v.t.s.; jawc wg "Monographien deutscher Städte. Band XXIX: Grünberg i.Schlesien", 1928]
W 2009r. na terenie dawnego kąpieliska powstało boisko "Orlik".