Golina (544 m n.p.m.)

Jahle-Berg, Gołogóra

Szczyt położony w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodnim ramieniu Masywu Śnieżnika, w północno-zachodniej części Krowiarek, w północno-zachodniej części masywu Żelaznych Gór. Leży w bocznym ramieniu, odchodzącym od bezimiennej koty) 544 m n.p.m. na północ, poprzez którą łączy się z Żeleźniakiem, najwyższym wzniesieniem masywu. Ramię to kończy się wzniesieniem Ostróg. Na zachód od Goliny leżą Piotrowice Dolne a na wschód - Piotrowice Górne. Szczyt zbudowany z łupków metamorficznych. Nie jest zalesiony ...
Szczyt położony w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodnim ramieniu Masywu Śnieżnika, w północno-zachodniej części Krowiarek, w północno-zachodniej części masywu Żelaznych Gór. Leży w bocznym ramieniu, odchodzącym od bezimiennej koty) 544 m n.p.m. na północ, poprzez którą łączy się z Żeleźniakiem, najwyższym wzniesieniem masywu. Ramię to kończy się wzniesieniem Ostróg. Na zachód od Goliny leżą Piotrowice Dolne a na wschód - Piotrowice Górne. Szczyt zbudowany z łupków metamorficznych. Nie jest zalesiony - stąd jego nazwa. Z G. roztacza się rozległa panorama na Sudety Środkowe i Wschodnie. Za wikipedią. Z. Waluś.

Romanowo Górne.
    Szczyt położony w Sudetach Wschodnich, w północno-zachodnim ramieniu ...