Cmentarz (nie istnieje)

Kościół św. Jana Nepomucena (pierwotna lokalizacja)

Katholische Kirche

przeniesiony 1913

Kościół stał obok dzisiejszej zajezdni autobusów MPK, przy stacji kolejowej PKP. Nie było to miejsce pierwotnej lokalizacji kościółka, ponieważ podczas przeglądania kronik parafialnych w Starym Koźlu natknięto się na informację mówiącą, iż pod koniec XVIII w. drewniany kościółek p.w. św. Jana Nepomucena (konsekrowany dn. 9 maja 1499 r. przez biskupa sufragana Jana z Wrocławia) został przewieziony do Kędzierzyna na chłopskich furmankach ze Starego Koźla. Przekazano go jako kościół filialny dla mieszkańców ...
Kościół stał obok dzisiejszej zajezdni autobusów MPK, przy stacji kolejowej PKP. Nie było to miejsce pierwotnej lokalizacji kościółka, ponieważ podczas przeglądania kronik parafialnych w Starym Koźlu natknięto się na informację mówiącą, iż pod koniec XVIII w. drewniany kościółek p.w. św. Jana Nepomucena (konsekrowany dn. 9 maja 1499 r. przez biskupa sufragana Jana z Wrocławia) został przewieziony do Kędzierzyna na chłopskich furmankach ze Starego Koźla. Przekazano go jako kościół filialny dla mieszkańców tej miejscowości należącej wówczas do parafii starokozielskiej. Więcej w
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Dla poznania historii obiektu przeprowadzono rekonesans w Kędzierzynie, gdzie nieliczni jego mieszkańcy pamiętają jeszcze ten kościół stojący w miejscu dzisiejszej zajezdni autobusów MPK

Drewniany kościółek św. Jana Nepomucena. Fotografia i edycja pocztówki ...
    Kościół katolicki w Koźlu.