Stacja XX - Pomoc Szymona z Cyrenajki

Stacja XX - Pomoc Szymona z Cyrenajki to jedna ze stacji Kalwarii Krzeszowskiej. Mieści się w małej murowanej kapliczce przy drodze (kiedyś gruntowej, obecnie pokrytej masą bitumiczną) będącej przedłużeniem ul. Opata Bernarda Rosy. We wnęce wisi obraz "Chrystus przyjmuje pomoc Szymona Cyrenejczyka" (fundacja: Państwo Dorota i Jacek P....../do uzupełnienia/, A.D.2015). "I przymusili niejakiego Szymona z Cyreny, ojca Aleksandra i Rufusa, który wracając z pola właśnie przechodził, żeby niósł krzyż Jego." ...
Stacja XX - Pomoc Szymona z Cyrenajki to jedna ze stacji Kalwarii Krzeszowskiej. Mieści się w małej murowanej kapliczce przy drodze (kiedyś gruntowej, obecnie pokrytej masą bitumiczną) będącej przedłużeniem ul. Opata Bernarda Rosy. We wnęce wisi obraz "Chrystus przyjmuje pomoc Szymona Cyrenejczyka" (fundacja: Państwo Dorota i Jacek P....../do uzupełnienia/, A.D.2015). "I przymusili niejakiego Szymona z Cyreny, ojca Aleksandra i Rufusa, który wracając z pola właśnie przechodził, żeby niósł krzyż Jego." (Mk 15, 21).
Opr. Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Krzeszów - Panorama, Klasztor Benedyktynek i gospoda w Betlejem. ...