Ławeczka Norwida

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida

Gmach biblioteki został wybudowany w latach 1968-1975. Kubatura budynku: 34500 m3, powierzchnia użytkowa: 7300 m2.W 1972r. biblioteka otrzymała imię C.Norwida. Remont gmachu biblioteki trwający od kwietnia do grudnia 2010r. obejmował elewację (3000 m2 szkła barwy butelkowej zieleni) i wnętrz a (m.in. parter, klatka schodowa, wypożyczalna, oddział dla dzieci, salon oraz sala widowiskowa). Zakres prac obejmował też ocieplenie stropodachów, montaż wentylacji, wymianę instalacji centralnego ogrzewania, ...
Gmach biblioteki został wybudowany w latach 1968-1975.
Kubatura budynku: 34500 m3, powierzchnia użytkowa: 7300 m2.
W 1972r. biblioteka otrzymała imię C.Norwida.

Remont gmachu biblioteki trwający od kwietnia do grudnia 2010r. obejmował elewację (3000 m2 szkła barwy butelkowej zieleni) i wnętrz a (m.in. parter, klatka schodowa, wypożyczalna, oddział dla dzieci, salon oraz sala widowiskowa). Zakres prac obejmował też ocieplenie stropodachów, montaż wentylacji, wymianę instalacji centralnego ogrzewania, wejście ze schodami i podjazdem dla niepełnosprawnych. Koszt remontu: 10 mln zł, pokryty w 60% z funduszy europejskich (Lubuski Regionalny Programu Operacyjny), w pozostałej części ze środków miejskich i wojewódzkich.

Zielonogórska Biblioteka im. Cypriana Kamila Norwida oraz fragment ...
    Biblioteka im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze (fot. K. Czapliński, ...