Reklamy apteki

Wnętrze apteki

Kamienica nr 13
Apteka pod Murzynem

Mohren Apotheke

Kamienica nr 13 "Pod Murzynem" i apteka, która tu jest od ponad 400 lat. ”. W roku 1644, kamienica został odsprzedana przez pisarza rady miejskiej, Adama Opitza, aptekarzowi – Erasmusowi Lyranusowi. W roku 1722, kamienica otrzymała miano "Pod Murzynem", aby ją odróżnić od powstałej konkurencyjnej „Pod Złotym Jeleniem". Właściciele zmieniali się jeszcze wielokrotnie, aż do roku 1887, kiedy budynek nabył aptekarz Johannes Schittny. W roku 1910, zlecił on gruntowną przebudowę apteki i kamienicy ...
Kamienica nr 13 "Pod Murzynem" i apteka, która tu jest od ponad 400 lat. ”. W roku 1644, kamienica został odsprzedana przez pisarza rady miejskiej, Adama Opitza, aptekarzowi – Erasmusowi Lyranusowi. W roku 1722, kamienica otrzymała miano "Pod Murzynem", aby ją odróżnić od powstałej konkurencyjnej „Pod Złotym Jeleniem". Właściciele zmieniali się jeszcze wielokrotnie, aż do roku 1887, kiedy budynek nabył aptekarz Johannes Schittny. W roku 1910, zlecił on gruntowną przebudowę apteki i kamienicy w modnym wówczas stylu secesyjnym. Johannes Schittny zmarł w 1914 r., a kamienica znajdowała się w rękach jego potomków do roku 1945. Po zakończeniu działań wojennych, rodzina Schittnych wyjechała do Niemiec, gdzie kontynuuje do dziś tradycje aptekarskie. Kamienica nr 13 z "Apteką pod Murzynem" na stałe wpisała się w karty historii, kontynuując działalność aptekarską do dnia dzisiejszego i można ją podziwiać w Kłodzku na placu Bolesława Chrobrego (Rynek) na pierzei południowo - zachodniej.

Kamienica nr 13.
    Apteka pod Murzynem w kamienicy nr 13 przy placu Bolesława Chrobrego.