PDT (Powszechny Dom Towarowy) (dawny)

Wollwarenhandlung Theodor Staub / Weisswarenhandlung Gustaw Staub

XIX w.

Adres przedwojenny: Ring 35 (+34).
Pierwszy sklep powstał tutaj w 1855 r., kiedy tokarz Reinhold Wahl przebudował czteroizbowy parter kamienicy, wybijając duże okna wystawowe. Później właścicielem kamienicy i sklepu został Gustaw Staub, także właściciel fabryki dzianin. Na początku XX w. kamienicę nr 35 połączono z należącą także do rodziny Staub kamienicą nr 34, tworząc duży sklep odzieżowy. Kolejny właściciel sklepu, Theodor Staub (również właściciel Fabryki Gustaw Staub, Mechaniczna Tkalnia ...
Pierwszy sklep powstał tutaj w 1855 r., kiedy tokarz Reinhold Wahl przebudował czteroizbowy parter kamienicy, wybijając duże okna wystawowe. Później właścicielem kamienicy i sklepu został Gustaw Staub, także właściciel fabryki dzianin. Na początku XX w. kamienicę nr 35 połączono z należącą także do rodziny Staub kamienicą nr 34, tworząc duży sklep odzieżowy. Kolejny właściciel sklepu, Theodor Staub (również właściciel Fabryki Gustaw Staub, Mechaniczna Tkalnia Dzianin) w 1908 r. zmienił fasadę domu i zburzył ściany działowe. W okresie międzywojennym właścicielem sklepu (Weisswaren - towary płócienne) był Gustaw Staub Jun.
Po II w.ś. funkcjonował w tym budynku Powszechny Dom Towarowy. W 1989r. budynek uległ zniszczeniu wskutek wybuchu (w trakcie prac remontowych) i pożaru. Planowana odbudowa nie doszla skutku.

Na miejscu dawnego PeDeTu powstaje galeria handlowa "Złoty Dom" ( ).

Święto winobrania w Zielonej Górze w 1939r. - prospekt informacyjny.