Pałac Błotnica Strzelecka

Schloss Blottnitz, Biblioteka Publiczna, Świetlica Wiejska SOK

Największą atrakcją i zabytkiem Błotnicy Strzeleckiem jest pałac Posadowskych, właścicieli większości błotnickich ziem. Posiadaczem Błotnicy był Carl Friedrich von Veber a od 1851 roku hrabia Hermann Posadowski. Sama miejscowość była podzielona na majątek Grafa i Wieś.
Zespół pałacowo-folwarczny znajduje się w centralnej części wsi. Składa się z pałacu otoczonego parkiem na wschód i pn.-wsch. Pałac wzniesiono w końcu XIX wieku, w stylu neoklasycznym.
Aktualnie w pałacu znajduje się biblioteka publiczna, mieści się także Świetlica Wiejska SOK. W budynku działał przez wiele lat Uniwersytet Ludowy.
W latach osiemdziesiątych funkcjonowało dwuletnie pomaturalne studium reżyserii amatorskich teatrów lalek. W ciągu kilku lat swojej działalności przez tę szkołę przewinęło się kilkadziesiąt osób, dzisiaj w większości są to aktorzy, pracownicy teatralnych pracowni plastycznych oraz przedstawiciele innych zawodów. Było to miejsce dające doskonałe warunki do rozwoju w każdej dziedzinie, dzięki doskonałej kadrze nauczycielskiej.
Na pałacu umieszczona jest tabliczka z napisem: "Kiedy pod Górą św. Anny w 1921 roku ważyły się losy śląska i lała się krew serdeczna jego ludu. W tym budynku mieścił się sztab powstańczy. Dla uczczenia bohaterów powstań śląskich. W XX-lecie Polski Ludowej tablicę ufundowało towarzystwo rozwoju ziem zachodnich maj 1965 r." Za:

Błotnica Strzelecka. Szkoła, pałac i gospoda.
    Pałac w Błotnicy Strzeleckiej.