Epitafia zewnętrzne

Wnętrze kościoła

Cmentarz przykościelny
Plebania, kancelaria parafialna

Kościół św. Jodoka

Kath. Kirche

Sucha Psina to nazwa wsi pochodząca nie od psa, ale od rzeczki Psiny, dopływu Cyny. Rzeka ta bardzo często wysycha, dlatego też dodano do niej przymiotnik „sucha”. Właśnie z owej suchości Psiny wziął się intrygujący patron kościoła.
Jodok, syn protoplasty dynastii frankońskiej księcia północnej Bretanii, został pustelnikiem, przyjął święcenia i wiódł święty żywot.
Św. Jadok jest patronem żeglarzy, rybaków, piekarzy, węzła małżeńskiego i wody. Dlatego też koloniści, którzy przybyli w XIII wieku ...
Św. Jadok jest patronem żeglarzy, rybaków, piekarzy, węzła małżeńskiego i wody. Dlatego też koloniści, którzy przybyli w XIII wieku aż zza Achen do Suchej Psiny i nie mieli wody, postanowili sprowadzić Jodoka. Stąd wzięło się wezwanie kościoła. Za:

W 1690 roku w Suchej Psinie zbudowano nowy kościół, gdyż stary groził zawaleniem. Jego budowę ukończono w 1714 roku i poświęcono jak wcześniej św. Jodokowi .Dwa boczne ołtarze zostały poświęcone Matce Boskiej i św. Annie.[...] Wielki pożar z dnia 1.08.1848 ponownie spopielił kościół i plebanię. Po pożarach odbudowano świątynię instalując w niej w 1879 r. organy. Ostatnie malowanie tej świątyni przeprowadzono w 1894 roku. Odnowiono wówczas marmurową posadzkę, a nad zakrystią zbudowano oratorium. W marcu 1945roku kościół w Suchej Psinie został całkowicie zniszczony.
Za

Sucha Psina na pocztówce litograficznej z początku XX w. Kościół, ...