Budynek nr 36 (nie istnieje)

Gasthof Zum Deutschen Kaiser, Gaststätte z. Stadt Breslau, Świetlica kolejowa

Nie istnieje

W roku 1864 roku mistrz rzeźniczy Amand Hähnel rozpoczął w Starym Zdroju (Altwasser) budowę gospody przy Freiburger Strasse 10 (później Breslauer Strasse 36). Gdy budynek był już w połowie ukończony stwierdził, że rysunek budowlany jest niedokładny, a obiekt jest przesunięty o dwa metry względem projektu. W postępowaniu administracyjnym inwestor zapobiegł konieczności rozbiórki powstającej gospody. Karczma została wtedy nazwana „Zum Deutschen Kaiser”. W czasach rewolucji nazwa okazała się niestosowna, ...
W roku 1864 roku mistrz rzeźniczy Amand Hähnel rozpoczął w Starym Zdroju (Altwasser) budowę gospody przy Freiburger Strasse 10 (później Breslauer Strasse 36). Gdy budynek był już w połowie ukończony stwierdził, że rysunek budowlany jest niedokładny, a obiekt jest przesunięty o dwa metry względem projektu. W postępowaniu administracyjnym inwestor zapobiegł konieczności rozbiórki powstającej gospody. Karczma została wtedy nazwana „Zum Deutschen Kaiser”. W czasach rewolucji nazwa okazała się niestosowna, wówczas lokal nazwano Volkshaus. Później przyjęto nazwę Gaststätte z. Stadt Breslau. Po wojnie działała tu świetlica kolejowa. Obecnie obiekt nie istnieje. Data jego wyburzenia - do ustalenia.

Ul.Armii Krajowej, widok spod kina Apollo w stronę Dworca Miasto.
    Gospoda "Stadt Breslau". W opisie aukcji adres: Breslauerstrasse ...