Panoramy Kowar z wieży kościoła NMP

Cmentarz i teren przykościelny

Wnętrza

Barokowe kaplice grobowe

Kościół Najświętszej Maryi Panny

Katholische Kirche

KOŚCIÓŁ PARAFIALNY pod wezwaniem Najświętszej Marii Panny przy placu Franciszkańskim - budowla w stylu gotyckim z nawą główną i wieżą ozdobioną wewnątrz polichromią z XV wieku. Historia tego budynku niknie w mrokach dziejów. Przez wszystkie lata był wielokrotnie niszczony, odbudowywany i przebudywowany. Pierwsza wzmianka o kościele w Kowarach pochodzi z 1225 roku, a pierwszy przekaz źródłowy datuje się na rok 1399. W roku 1549 kościół przejęli ewangelicy. Później uległ on dwóm groźnym pożarom. Po ...
KOŚCIÓŁ PARAFIALNY pod wezwaniem Najświętszej Marii Panny przy placu Franciszkańskim - budowla w stylu gotyckim z nawą główną i wieżą ozdobioną wewnątrz polichromią z XV wieku. Historia tego budynku niknie w mrokach dziejów. Przez wszystkie lata był wielokrotnie niszczony, odbudowywany i przebudywowany. Pierwsza wzmianka o kościele w Kowarach pochodzi z 1225 roku, a pierwszy przekaz źródłowy datuje się na rok 1399. W roku 1549 kościół przejęli ewangelicy. Później uległ on dwóm groźnym pożarom. Po wojnie XXX-letniej znowu przejęli go katolicy. W roku 1674 wieża kościoła otrzymała nowy blaszany hełm, który sto lat później zerwała burza. Został on jednak wiernie odbudowany. W roku 1749 parafia rozpoczęła gruntowne odnawianie kościoła. Na drewnianym sklepieniu malarz Jan Lorenz wraz z braćmi wykonał polichromie. Natomiast figury w ołtarzu głównym i na ambonie wykonał Anton Dorasil. Spore wrażenia na wiernych i zwiedzających do dziś robią malowidła rodziny Lorenzów. W nawie głównej znajduje się Maria w białych szatach i błękitnym płaszczu fantazyjnie przewieszonym przez ramię. W tej samej nawie jest przedstawiona również Trójca Święta. W nawie północnej znajduje się przedstawienie apokaliptycznej wizji końca świata oraz przekazywanie przez Chrystusa kluczy św. Piotrowi. W nawie południowej widnieje przedstawienie alegoryczne Wiary, Nadziei i Miłosierdzia oraz wyobrażenie Arki Przymierza.
W kościele znajdują się bardzo piękne ołtarze. Ołtarz główny reprezentuje typ późnobarokowego ołtarza popularnego ówcześnie na Śląsku Z ciekawszych należy jeszcze wymienić barokowe ołtarze: Matki Boskiej z Dzieciątkiem, Św. Rodziny, Św. Anny, Św. Krzyża, Św. Aleksego i ołtarz w kaplicy Dzieciątka Jezus. Bardzo wartościowymi elementami wystroju kościoła jest również barokowa ambona oraz prospekt organowy budowany przez Eberhardta ze Szprotawy. W świątyni znajdują się też dwa cenne posągi wolnostojące: św. Jana Nepomucena i św. Karola Boromeusza. W roku 1934 odnowiono wnętrze kościoła poprzez malowanie ścian, ławek i ołtarzy. W latach 1933-1935 władze miejskie zmniejszyły i jednocześnie podniosły plac przed kościołem. Na ścianie zachodniej wieży kościoła ustawiono figurę Marii, której wykonanie datuje się na XIV wiek. Madonna ustawiona jest na konsoli, którą stanowi ludzka maska z otwartymi ustami, z których wypycha językiem głowę człowieka. Rzeźba ta nazywana jest "Madonną na potworze". Pomimo zniszczeń rzeźby wpływami atmosferycznymi jest to obiekt o dużej wartości artystycznej. Przy Kościele znajdują się również barokowe kaplice, z których najcenniejsze to Kaplica burmistrza Kleinerta z ok. 1734 r. oraz Kaplica rodziny Buchwald i Butner (1730-1734). O istnieniu w Kowarach produkcji kowalskiej na wysokim poziomie artystycznym świadczą zachowane kraty, umieszczone w portalach kaplic. Na murach zachowały się liczne epitafia i płyty nagrobne z XVI-XVIII w (żródło:www.kowary.pl). - FM

Świadectwo przyjęcia chrztu wystawione przez Roberta Lorenza, ...
    Pieczęć kościelna (Sigillum Ecclesiae) parafii katolickiej w dawnym ...