Szyb Kazimierz

Szyb Anna (Jedlina Zdrój - Suliszów)

Kopalnia Sophie (dawna)

Sophiegrube

Nie istnieje

ropucha°: Lokalizacja szybów kopalni "Sophie" jest ciężka. Według kroniki z 1921 r. kopalnia ta istniała od 1763 r. W 1891 r. kupił ją książę pszczyński i została ona powiększona. Kronikarz wymienia jako szyby/sztolnie (niem. Schacht może oznaczać szyb albo sztolnię) tej kopalni: "Annaschacht" koło Suliszowa (Sophienau), "Beinertschacht " koło Jedliny, "Sprungschacht" koło Glinicy i "Wetterschacht" koło Kamieńska. W 1906/1907 doszedł do nich nowy "Schulteschacht" w Glinicy. W latach 20-tych XX wieku ...
W latach 20-tych XX wieku dyrekcja pszczyńskich kopalni podawała jako szyby zespolonej kopalni Sophie (consolidierte Sophiegrube) tylko szyby Schulte (z połączeniem kolejowym) i Wojenny (Kriegsschacht).

Kopalnia Sophie w Glinicy. [Poprzednio dodała: Ropucha° - 2007-07-22, ...
    Kopalnia Sophiengrube. Widok z ok. 1903 r.