Budynek nr 49 (d. szkoła)

Neue Schule, Szkoła Podstawowa nr 7, Publiczne Gimnazjum nr 3 im. Józefa Wybickiego

Budynek przy ul. Piotra Skargi nr 49 w Wałbrzychu to dawna nowa szkoła (Neue Schule) w Górnym Wałbrzychu (Ober Waldenburg), po wojnie Szkoła Podstawowa nr 7, po reformie oświatowej z 1999 roku - Publiczne Gimnazjum nr 3 im. Józefa Wybickiego. Na początku 2015 roku wałbrzyscy radni podjęli uchwałę (nr III/29/2015) o zamiarze likwidacji gimnazjum z dniem 31 sierpnia 2015 roku. Argumentowano to m.in. tak: "Baza szkolna Publicznego Gimnazjum Publicznego Nr 3 w Wałbrzychu jest zbyt obszerna na potrzeby ...
Budynek przy ul. Piotra Skargi nr 49 w Wałbrzychu to dawna nowa szkoła (Neue Schule) w Górnym Wałbrzychu (Ober Waldenburg), po wojnie Szkoła Podstawowa nr 7, po reformie oświatowej z 1999 roku - Publiczne Gimnazjum nr 3 im. Józefa Wybickiego. Na początku 2015 roku wałbrzyscy radni podjęli uchwałę (nr III/29/2015) o zamiarze likwidacji gimnazjum z dniem 31 sierpnia 2015 roku. Argumentowano to m.in. tak: "Baza szkolna Publicznego Gimnazjum Publicznego Nr 3 w Wałbrzychu jest zbyt obszerna na potrzeby naboru do klas rejonowych.Brak jest profesjonalnej sali gimnastycznej. Wskaźnik zmianowości wynosi w szkole 0,56, co sygnalizuje niepełne wykorzystanie bazy szkolnej". Uczniom zapewniono możliwość kontynuowania nauki w Publicznym Gimnazjum nr 1 im. Noblistów Polskich przy ul. Limanowskiego 1 w Wałbrzychu. Uczniowie klas Ochotniczego Hufca Pracy uczący się dotychczas w budynku gimnazjum, mieli swój obowiązek szkolny realizować w Zespole Szkół nr 5 przy ul. Ogrodowej 2a. Obecnie obiekt jest opuszczony.

Ulica Piotra Skargi, widoczna w tle chłodnia, i komin od zakładów ...
    Wałbrzych, ul. Piotra Skargi i budynek szkolny, obecnie Gimnazjum ...