Podróż pomnika Juliusza Słowackiego

Pomnik Juliusza Słowackiego

Inicjatorem i pomysłodawcą był nikomu szerzej nie znany Wrocławianin Tadeusz Wojciechowski, który już w 1967 roku wystosował pismo do władz Wrocławia domagając się wzniesienia w mieście pomnika Słowackiego. Ta prośba pozostała bez "echa". W 1971 roku pomysłowi przyklasnęło TMW i wraz z uczniami liceum im. Słowackiego zorganizowało zbiórkę pieniędzy na ten cel (10 tys złotych zarobionych między innymi na wykopkach ziemniaków). Do 1981 roku sprawa "umarła" by właśnie w tym roku powołać z inicjatywy ...
Inicjatorem i pomysłodawcą był nikomu szerzej nie znany Wrocławianin Tadeusz Wojciechowski, który już w 1967 roku wystosował pismo do władz Wrocławia domagając się wzniesienia w mieście pomnika Słowackiego. Ta prośba pozostała bez "echa". W 1971 roku pomysłowi przyklasnęło TMW i wraz z uczniami liceum im. Słowackiego zorganizowało zbiórkę pieniędzy na ten cel (10 tys złotych zarobionych między innymi na wykopkach ziemniaków). Do 1981 roku sprawa "umarła" by właśnie w tym roku powołać z inicjatywy TMW Społeczny Komitet Budowy Pomnika Juliusza Słowackiego. W 1982 TMW ogłosiło konkurs na projekt pomnika ale ten pomysł z wielu względów upadł i za wzorzec przyjęto półmetrową rzeźbę w brązie autorstwa Wacława Szymanowskiego zakupioną we Wrocławskiej Desie. Sponsorem zakupu był Wydział Kultury i Sztuki UM. Wybrana rzeźba pochodziła z 1909 roku a co za tym idzie prawa autorskie do niej wygasły. Za tym projektem opowiedziało się 21 członków Komitetu spośród 34. Adaptacji formy rzeźby do pomnika z zachowaniem podstawowych cech i wartości pierwowzoru a jednocześnie z zaspokojeniem protestów niektórych środowisk artystycznych podjął się wrocławski rzeźbiarz Andrzej Łętowski. Pierwotnie pomnik miał stanąć w miejscu dawnej Komendantury na Świdnickiej ale zrezygnowano z tej lokalizacji przyjmując jako docelową Park Słowackiego. W 1983 pomnik z gipsu w skali 1:1 był gotowy w hali zdjęciiowej WFF przy ul. Wystawowej. Ten gipsowy model został pocięty na 20 kawałków i przesłany do Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych. Pomnik był gotowy w marcu 1984 roku. Ważąca1400 kg postać Juliusza Słowackiego przypłynęła do Wrocławia z Gliwic barką po Odrze i "zameldowała" sie w Porcie na Kleczkowskiej 20 kwietnia. Pięć dni później Słowacki odbył swoją podróż przez miasto by stanąć w Parku Słowackiego na cokole z dolnośląskiego sjenitu. Uroczyste odsłonięcie pomnika nastąpiło 6 V o 18.00 w 39 rocznicę upadku "Festung Breslau" i powrotu Wrocławia do Macierzy. Dokonał tego profesor Jan Dobraczyński w obecności władz miasta i wielu mieszkańców miasta.
bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie artykułu Zygmunta Antkowiaka z "Kalendarza Wrocławskiego 1985" pt: "Juliusz Słowacki we wrocławskim krajobrazie"

Spotkanie komediopisarza i wieszcza na Rynku. Pomnik Słowackiego ...
    Juliusz Słowacki w Gliwickich Zakładach Urządzeń Technicznych.