Wnętrza
Projekty, rzuty, plany sytuacyjne

Kościół św. Józefa Rzemieślnika

Josephs Kirche

Kościół powstał w 1933 roku. Autorem projektu i prac budowlanych był architekt Joachim Freiherr. W założeniu projektowym miał stanąć w jednym z centralnych miejsc Przedmieścia Oławskiego i stanowić w Breslau najnowszy pod kątem architektury obiekt sakralny. Umiejscowiony przy głównej ulicy uprzemysłowionego rejonu Wrocławia z założenia miał być miejscem spotkań dużej grupy społeczności wrocławskiej. W projekcie uwzględniono pięciopiętrową część mieszkalną, szkołę przykościelną, oraz budynek kościoła z charakterystyczną wieżą. Cały obiekt charakteryzowała specyficzna linia zabudowy. Probostwo zajmowało dwa piętra i składało się z symetrycznych pomieszczeń w których znajdowały się pomieszczenia dla sióstr zakonnych zaś na parterze miejsce na żłobek – ochronkę dla dzieci. Nie zapomniano też o małym placu zabaw dla dzieci, odgrodzonym od industrialnej części dzielnicy pasem zieleni. Samo wejście do kościoła zostało tak zaprojektowane i umiejscowione by nie narażało wiernych na bliskość głównej ulicy i oddalono je 60 metrów od Krakowskiej. Samo wejście i droga do kościoła od ulicy Krakowskiej swoja architekturą miała za zadanie stworzenie spokojnego klimatu i wyciszenia od wielkomiejskiego klimatu. Nawa kościelna obliczona była na 300 miejsc siedzących i 600 miejsc stojących. Zadbano o komfort wiernych instalując elektryczne ogrzewanie. Rozpiętość pomieszczenia wynosiła 18 metrów zaś wysokość do czubka dachu to 17 metrów. Obok Sali głównej była zakrystia z oddzielnym wejściem i toaletą. Do głównego portalu wiodły dwa symetryczne podejścia z drewnianymi schodami. Samo wnętrze kościoła także urządzono skromnie z wykorzystaniem elementów i konstrukcji drewnianych. Główny ołtarz wykończono przy pomocy jasno żółtego śląskiego piaskowca, zaś podłogę wykończono płytami kamiennymi. Ściany wykończono w jasno – żółtym kolorze, zaś ławki dla wiernych i inne elementy drewniane zabarwiono w kolorze niebiesko-zielonym. Freski i droga krzyżowa otrzymały złoty kolor jako dominujący. Nad portalem kościelnym umieszczono dzwonnicę z widocznym od frontu dzwonem. Po obu stronach portalu wejściowego zbudowano przejścia dla procesji i do ogrodu dziecięcego liczącego około 2000 m2. Do budowy konstrukcji kościoła użyto betonowych płyt i wsporników o grubości do 12 cm. Sama kopuła kościoła także została wylana z betonu wcześniej uzbrojonego. Podobnie było z fundamentami, wylanymi ze sprężonego betonu. Koszt budowy kościoła oscylował w kwocie 70 000 RM. Koszt domu dla sióstr i skrzydeł wejściowych to 45 000 RM. Kubatura obiektu to 4000 m3.
Podczas oblężenia Festung Breslau kościół został podpalony przez obrońców twierdzy w dniu 29 marca 1945 r.

bonczek/hydrofor group/2011

Cegiełka wartości jednej rajchsmarki na budowę kościoła św. Józefa ...
Kościół św. Józefa Rzemieślnika. Oddanie nowego kościoła wiernym. ...
Kościół św. Józefa Rzemieślnika [St. Josephs Kirche]
Jeszcze pachnący świeżością. (Ostdeutsche Bau-Zeitung 1934)
Zbrojenie dachu kościoła.

Widok od frontu - od Krakowskiej.
Dziedziniec kościelny z portalem i dzwonnicą,

Przed kościołem św. Józefa Rzemieślnika. Na ślub i wesele przybyli ...
Wrocławski Ośrodek Sportu Turystyki i Wypoczynku - Kąpielisko ...

Kościół św. Józefa Rzemieślnika. Fotografia jednego z parafian.
Kościół św. Józefa Rzemieślnika. Ze zbiorów parafian.
Mur straży pożarnej przy ulicy Młodej. Nadal stoi brama, przez ...
Wciśnięty pomiędzy sąsiednie posesje kościół.
Rzeźba przedstawiająca Jezusa - stoi po lewej stronie przy bramie ...
Zabudowa ulicy Krakowskiej w okolicy kościoła św Józefa Rzemieślnika.
Zabudowania przykościelne, plebania, część mieszkalna księży, ...
Posadzka kościoła, która przetrwała wielki pożar. Wnętrze spalone ...
Posadzka kościoła św. Józefa Rzemieślnika, poddana wysokim temperaturom ...
Ogród przykościelny parafii p.w. św. Józefa Rzemieślnika. Kościół ...
Kościół św. Józefa Rzemieślnika. Widok od ul. Krakowskiej na północ.
Posąg Jezusa Chrystusa (nieznanego autora), nosi ślady po kulach.

Posąg Jezusa Chrystusa. Ślady po kulach. W 1945 r. także ul. Krakowską ...

Wnętrza

Dolny Śląsk / Wrocław / Przedmieście Oławskie / ul. Krakowska 44-46 / Kościół św. Józefa Rzemieślnika