Muzem Energetyki Jeleniogórskiej

Elektrownia Wodna Szklarska Poręba II (Muzeum Energetyki)

Istnieje częściowo

MT - Dawniej była to siłownia fabryki papy i ścieru drzewnego. Powstała około 1900 (?) roku. Pracowała w niej turbina Francisa, pojedyńcza, w spirali, na którą wodę prowadzono rurociągiem o średnicy 1100 mm. W 1922 roku zastąpiono nowym turbozespołem, eksploatowanym do dzisiaj.

W 1972 roku z inicjatywy Oddziału Jeleniogórskiego Stowarzyszenia Elektryków Polskich i Zakładu Energetycznego Jelenia Góra podjęto gromadzenie i ekspozycję urządzeń i aparatów oraz innych przedmiotów związanych z elektroenergetyką ...

W 1972 roku z inicjatywy Oddziału Jeleniogórskiego Stowarzyszenia Elektryków Polskich i Zakładu Energetycznego Jelenia Góra podjęto gromadzenie i ekspozycję urządzeń i aparatów oraz innych przedmiotów związanych z elektroenergetyką a funkcjonujących wcześniej w zakładach energetycznych. W 1975 roku muzeum udostępniono społeczeństwu.

Wnętrze przepływowej elektrowni wodnej.Turbozespół o mocy 0,156 ...
    Muzeum Energetyki w Szklarskiej Porębie.