ul. Włodkowica Pawła, Wrocław
YouPiter: Dubel:
Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
Mmaciek: Budynek w ładnym stanie, widać że remont mocno odświeżył jego wygląd. Możemy liczyć na jakieś zdjęcia sprzed tych zmian? ;)
Osiedle Popowice (dawne), Wrocław
morgot: Dziękuję.
Kolejowy most zwodzony (rz. Regalica / LK 273), Szczecin
MarasDH: Nie obrotowy, tylko zwodzony.
Restauracja Blumengarten (dawna), Zębowice
marycha: Podmiana na lepszy skan.
ul. Chełmska, Cyców
Parsley: Przypisałem do poszczególnych obiektów.

Domasławice OPIS -powiat Oleśnica
Autor: lolocool°, Data dodania: 2015-06-02 08:05:20, Aktualizacja: 2015-06-02 08:05:20, Odsłon: 2036

Domasławice - Opis- Informacje
Domasławice – wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, w powiecie oleśnickim, w gminie Twardogóra. Liczba mieszkańców - 279 stan na 31.12.2013 r. OBRĘB DOMASŁAWICE (obejmuje również Doły, Czwórkę ) - Powierzchnia obrębu 1203 h. 1.ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE Od Północy graniczą z Łaziskami, od Zachodu z Drągowem i Goszczem, a od wschodu z województwem wielkopolskim. Od Południa z Moszycami i Golą Wielką. Występują zróżnicowane rodzaje gleb. Większość to gleby V i VI klasy kompleksu żytniego słabego i najsłabszego. Około 1/2 powierzchni stanowią tereny leśne. Warunki gruntowe dla zabudowy w większości przeciętne i dobre, piaski przywarstwione glinami. Woda gruntowa na poziomie ok.1,0m. Obniżenia dolinne występują w części wsi, tam też występują złe warunki dla zabudowy. Południowa część obrębu leży w obszarze parku krajobrazowego "Wzgórza Trzebnickie" z licznymi stanowiskami roślin chronionych, oraz fragmentem użytku ekologicznego " Leśne Stawki". W dolnej części wsi występują udokumentowane złoża torfu, tam też występują nielicznie w gminie gleby organiczne. Zwarty kompleks leśny w pd. części są to lasy świeże, mieszane, średnio przydatne dla turystyki. Część lasów wodochronnych. Mimo znacznego zalesienia wyznaczono nowe tereny na zalesienie w centralnej i południowej części wsi. 2.ŚRODOWISKO KULTUROWE Obiekty i obszary w rejestrze zabytków - brak Konserwatorski spis zabytków architektury i budownictwa : a)Budynek byłej szkoły /przedszkola murowany ok.1915,lata 80-te XX w. b)Budynek mieszkalny nr.11 mur.ok.1910r c)Budynek mieszkalny nr.15 mur.2 poł.XIXw. ok.1910r. d)Budynek mieszkalny nr. 20 mur. 2 poł. XIX w. c)Budynek mieszkalno -gospodarczy nr.39,3.ćw.XIXw Zabudowa folwarku: a)budynek mieszkalny, ob. produkcyjny,pomiędzy nr 43 i 44 mur. kon.XIX w. b)chlewnia, ob. komórki obok nr 44, mur.,początek XX w. d)Budynek mieszkalny, punkt Felczerski, nr 49 , mur., ok 1920r. e)Budynek cła, ob. budynek mieszkalny ze sklepem, nr 50 mur. ok. 1920r. f) Budynki położone we wsi Łaziska (na jej wschodnim krańcu), lecz należące administracyjnie do Domasławic. g)Budynek gospodarczy ,Domasławice 29 , mur. ok.1920 r. Strefą "K" ochrony krajobrazu kulturowego objęto całą miejscowość wraz z przyległymi terenami. Na tym obszarze nowa zabudowa winna być lokalizowana wzdłuż istniejących dróg, na niezabudowanych działkach położonych pomiędzy zabudową oraz powinna ona kontynuować istniejące linie zabudowy. Nowo wyznaczone obiekty powinny być zharmonizowane z dotychczasową zabudową (wykluczone pawilony itp) i krajobrazem poprzez; niewielkie gabaryty oraz formę architektoniczą ,niewielka wysokość (jedna kondygnacja i ewentualnie druga w dachu),dachy strome, budynki rozplanowane na rzucie prostokąta ( o stosunku boków zbliżonym do 1;2)lub litery L, sytuowane na działce analogicznie , jak stara zabudowa zagrodowa (nie w środku działki). Z drogi z Goszcza do Domasławic wyznaczono strefę "E" ochrony ekspozycji zabudowy zachodniej części tej miejscowości. Inwestowanie w tej strefie jest dopuszczalna, lecz należy kształtować jego formę w oparciu o panoramy chronionej strefą "E" części wsi. Strefy ochrony zabytków archeologicznych: wyznaczono strefę "OW" obserwacji archeologicznej ,obejmując cały obszar historycznej zabudowy wsi. Ochronie konserwatorskiej podlega układ dróg w samej miejscowości, jak i wychodzących z niej. Cztery Chałupy - Czwórka to miejscowość o dużych walorach "letniskowych", nadająca się na miejscowość wypoczynkową. W tym przypadku nie należy zbytnio zagęszczać zabudowy - jej intensywność i wielkości działek winny być podobne do obecnie istniejących. 3.CMENTARZE ORAZ OBIEKTY I OBSZARY ZIELENI CHRONIONEJ: Cmentarz ewangelicki ok.600 m na wschód od zabudowy wsi, na południowym skraju małego lasu, 2.poł .XIX w. miejsce pochowku ofiar cholery (gł. żydów) z czasów I wojny światowej oznaczone krzyżem zagłębienie w terenie, usytuowane na południe od drogi do Goszcza, w pobliżu zagrody nr 32 na północ od drogi do Goszcza ,w lesie znajdował się cmentarz polski. Jego śladów nie odnaleziono. Fakt istnienia tego cmentarza zaznacza krzyż drewniany usytuowany przy drodze "na wysokości" dawnego cmentarza pojedyncze drzewo pomnikowe rosnące na terenie dawnego folwarku, w pobliżu domu zarządcy. 4.WYKAZ STANOWISK ARCHEOLOGICZNYCH Obszar AZP 73-33 i 74-33 1.Stanowisko nr.2/11- obozowisko z okresu mezolitu, osada z epoki brązu - okres halsztacki 2.Stanowisko nr.3/11 - ślad osadnictwa z epoki pradziejowej 3.Stanowisko nr.9/2 - ślad osadnictwa z epoki kamienia 4.Stanowisko nr.8/3 - ślad osadnictwa z epoki pradziejowej 5.Stanowisko nr.4/4 - grób szkieletowy o nieokreślonej chronologii 6.Stanowisko nr.1/5 - osada z okresu średniowiecza 5.TERENY ZAINWESTOWANE Zabudowa zgrupowana wzdłuż dróg 124,107,142, i 111 które zbiegają się w centrum wsi promieniście powodując stosunkowo zwarty układ przestrzenny zabudowy. Większość to zabudowa zagrodowa na niewielkich działkach co sprzyja przekształceniom w zabudowę jednorodzinną co daje się obserwować. Usługi to remiza OSP, warsztat, sklep. Nowe tereny budowlane o charakterze plombowym oraz w bezpośrednim sąsiedztwie z istniejącymi terenami zabudowanymi .Wyklucza się zabudowę przemysłową i usługową uciążliwą. Możliwa zabudowa usługowa nieuciążliwa oraz nieuciążliwego rzemiosła. Zaopatrzenie w wodę z wodociągu grupowego Domasławice - Czwórka. Odprowadzanie ścieków wariantowo - albo do ogólno gminnego systemu kanalizacyjnego z oczyszczalnią w Twardogórze, albo do systemu grupowego Domasławie -Łazisko-Cztery Chałupy- Pustkowie z odprowadzeniem do planowanej oczyszczalni w Łazisku. Odpady komunalne do konteneru i dalej na wysypisko gminne w Grabownie Wielkim. Zaopatrzenie w gaz w ramach realizacji gazyfikacji gminy. Zaopatrzenie w ciepło z systemów indywidualnych z wykorzystaniem gazu lub oleju opałowego. Zasilanie w energię elektryczną z istniejącej sieci. Przez wieś biegną drogi wojewódzkie ;124 (Goszcz- Domasławice) , 111 i 124 prowadzące na teren województwa byłego kaliskiego a obecnego wielkopolskiego. Ponadto droga 142 do Brzezin i 107 do Łazisk. Wszystkie te drogi o parametrach V klasy technicznej. Pozostałe drogi gminne. Przez fragment obrębu biegnie linia kolejowa z Grabowna Wielkiego do Ostrowa Wielkopolskiego. ŹRÓDŁO; Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Twardogóra - opracowane przez PRACOWNIA URBANISTYCZNA S.C Oleśnica z 1998r. ATRAKCJE PRZYRODNICZE Szlak "Bocianich Gniazd" (nieoznakowany) Najlepiej przemierzać go rowerem. Z Twardogóry jedziemy do Goszcza, gdzie znajduje się pierwsze gniazdo, na słupie przy domu pana Brzozy (nr 6); jedziemy dalej w stronę Milicza, przed Nową Wsią Goszczańską skręcamy w prawo. Następne gniazda (2) znajdują się w Drągowie, potem mamy gniazdo w Zakrzowie, dwa następne są w Droździęcinie, w tym jedno czynne. Dojeżdżamy do Poręb, gdzie dalej możemy już jechać szlakiem turystycznym (niebieskim, w stronę Twardogóry). Po drodze gniazdo jest też w Łaziskach i dwa w Domasławicach. Obszary NATURA 2000 Powierzchnia gminy Twardogóra objęta ostoją ptasią wynosi 1166,9 ha - wg Dz. U. z 2007 r. Nr 179, poz. 1275 Źródło: http://pl.twardogora.pl/index.php/szlakiturystyczne#dolinabaryczy

/ / /