Górnik koszykarz

2015 - 2016 Budowa budynku biurowego TAURON

Hala Wałbrzyskich Mistrzów

Elektrizitätswerk Waldenburg (hala maszyn elektrowni) / Hala sportowa OSiR / Internat JULIA

Budowa elektrowni miejskiej rozpoczęła się w 1896 roku a zakończyła 2 lata później, inwestorami byla spółka Niederschlesische Elektrizitats und Kleinbahn oraz miasto Wałbrzych. Zeitschrift fur Elektrotechnik (16 r,), zeszyt 9 z 27 lutego 1898 r. donosił na stronie 111 o próbnym uruchomieniu 15 stycznia wałbrzyskiej elektrowni, która wkrótce napędzać będzie pierwszą linię tramwajową łączącą Wałbrzych, Podgórze, Stary Zdrój, Szczawienko (Sorgau), Sobięcin, Biały Kamień, Szczawno Górne i Dolne. W podumowaniu, ...
Budowa elektrowni miejskiej rozpoczęła się w 1896 roku a zakończyła 2 lata później, inwestorami byla spółka Niederschlesische Elektrizitats und Kleinbahn oraz miasto Wałbrzych. Zeitschrift fur Elektrotechnik (16 r,), zeszyt 9 z 27 lutego 1898 r. donosił na stronie 111 o próbnym uruchomieniu 15 stycznia wałbrzyskiej elektrowni, która wkrótce napędzać będzie pierwszą linię tramwajową łączącą Wałbrzych, Podgórze, Stary Zdrój, Szczawienko (Sorgau), Sobięcin, Biały Kamień, Szczawno Górne i Dolne. W podumowaniu, w zeszycie 49. z 4 grudnia podano że już od 15 lutego rozpoczęto dostarczanie elektryczności odbiorcom. 26 lutego Świebodzice i Pełcznica, 16 kwietnia Stary Zdrój, 15 lipca - Jedlina-Zdrój, pod koniec sierpnia Głuszyca, Jedlinka i Jaworzyna Śląska, a Mieroszów i Sokołowsko z końcem roku. W budowie są linie na Sobięcin, Biały Kamień, Szczawno, Suliszów, Rusinową i Kolce. 30 lipca elektrownia miała 639 odbiorców prądu. Przewidywano początkowo otwarcie linii tramwajowej ze Szczawienka na Sobięcin na początku września br., a linii Wałbrzych - Podgórze na początku 1899 r.

Moc elektrowni w dniu jej otwarcia wynosiła 842 kW najwyższą moc osiągneła w 1940 roku - 39 MW. Ciekawostką jest natomiast że prąd z elektrowni był dostarczany między innymi do Czech, Bolkowa, a nawet w okolice Wrocławia. Zabudowania elektrowni mieściły się od ulicy Wysockiego, aż po ulice Skarżyską wzdłuż dzisiejszej ulicy Sikorskiego. Centralnym budynkiem elektrowni była hala generatorów, wysoki ponad 60-metrowy komin oraz rząd ogromnych chłodni kominowych. W sąsiedztwie elektrowni była kopalnia Maria, Julia oraz dworzec kolejowy. Był to jeden ogromny i dymiący kombinat przemysłowy, skupiony na powierzchni zaledwie 2-3 kilometrów kwadratowych, co najważniejsze centralny punkt ówczesnego Wałbrzycha - Plac Grunwaldzki mieścił się zaledwie około 100 metrów od elektrowni, a Rynek niecały kilometr. Z opowiadań mojego dziadka wiem, że elektrownia wraz z pobliską kopalnią i koksownią dymiły i truły niemiłosiernie. Elektrownie zamknięto około 1962 roku z powodu uruchomienia elektrowni w Turowie. W dawnych biurach elektrowni do dziś zakłady energetyczne mają swoją siedzibę resztę kompleksu rozebrano - Do dziś ostała się dawna hala generatorów, przekazana w 1976 roku przez Wałbrzyskie Zakłady Energetyczne miastu na halę sportową. Od stycznia 1981 roku hala była miejscem wielu imprez sportowych oraz areną zmagań wałbrzyskich klubów m.in. zapaśników Zagłębia Wałbrzych, siatkarzy Chełmca Wałbrzych i koszykarzy Górnika Wałbrzych, którzy w niej zdobyli w 1988 roku Mistrzostwo Polski. Obiekt zmodernizowany gruntownie w latach 2015-2016 z przeznaczeniem dla sportu szkolnego i młodzieżowego, uroczyście otwarty 29 stycznia 2016 r. pod nową nazwą Hala Wałbrzyskich Mistrzów. Część dawnej hali OSiR (szatnie i wejście główne) przebudowano z utworzeniem Internatu "JULIA" podlegającemu ZS nr 4. Internat dysponuje 54 miejscami w pokojach 2 i 4 osobowych, z dostępem do łazienek i sanitariatów oraz zaplecza jadalno – kuchennego, sali telewizyjnej oraz pokoju do nauki własnej. (ragnar, uzupełniony przez moose)

Wałbrzyska elektrownia w końcu XIXw.
    Hala generatorów elektrowni miejskiej, fotografia wykonana tuż ...