Płyty nagrobne, epitafia

Wnętrze

Kościół św. Mateusza

Kościół filialny p.w. św. Mateusza, rzymsko-katolicki, gotycki, wzniesiony ok. 1400 r., zmodernizowany na przełomie XIX/XX w., remontowany w l. 1976-1978 (malowanie wnętrza, konserwacja malowideł wyk. A. Szoc, Z. Koziela), 1984 (malowanie wnętrza i wymiana stolarki okiennej) i 1998 (remont dachu i wymiana dachówki). Wygląd kościoła z ok. poł. XVIII w., z towarzyszącą wieżą, znany z rysunków F.B. Wernhera.
Kościół orientowany, murowany z kamienia, wewnątrz tynkowany, jednonawowy, z węższym, niższym, ...
Kościół orientowany, murowany z kamienia, wewnątrz tynkowany, jednonawowy, z węższym, niższym, dwuprzęsłowym, trójbocznie zamkniętym prezbiterium, do którego przylega od północy prostokątna zakrystia. Przy nawie od południa kruchta na planie prostokąta. Nawa, prezbiterium i kruchta nakryte ceramicznymi dachami dwuspadowymi, zakrystia przedłużoną połacią dachu prezbiterium. W nawie i kruchcie stropy; prezbiterium przekryte sklepieniem krzyżowo-żebrowym, z mocno wyeksponowanymi, kamiennymi żebrami oraz żebrem jarzmowym pomiędzy przęsłami. W zakrystii koleba o podwyższonej strzałce.
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Wilków Średzki. Sklep Geislera, widok na kościół, dwór, szkoła.