Kamienica nr 115-117 (dawna)

115-117 Hohenzollern Strasse

Dom zbudowany na użytek właściciela, Heinricha Lauterbacha (nie mylić z architektem o tym samym imieniu i nazwisku!), w którym mieściło się również biuro jego firmy. Dom na zewnątrz prezentował się bardzo skromnie, a jego fasadę dekorowały jedynie trzy płaskorzeźby. Autorami tych reliefów był Theodor von Gosen (autor m.in. „Amora na Pegazie” przy Promenadzie Staromiejskiej czy posągu Sprawiedliwości nad wejściem do Sądu Okręgowego) i Alfred Vocke (autor „Ucieczki do Egiptu” na dawnym osiedlu Westend ...
Dom zbudowany na użytek właściciela, Heinricha Lauterbacha (nie mylić z architektem o tym samym imieniu i nazwisku!), w którym mieściło się również biuro jego firmy. Dom na zewnątrz prezentował się bardzo skromnie, a jego fasadę dekorowały jedynie trzy płaskorzeźby. Autorami tych reliefów był Theodor von Gosen (autor m.in. „Amora na Pegazie” przy Promenadzie Staromiejskiej czy posągu Sprawiedliwości nad wejściem do Sądu Okręgowego) i Alfred Vocke (autor „Ucieczki do Egiptu” na dawnym osiedlu Westend na Szczepinie).

Kamienica nr 115-117 przy ul. Sudeckiej - plany
    Kamienica nr 115-117 przy ul. Sudeckiej - plan.