Cmentarz przykościelny

Figura św. Jana Nepomucena

Wnętrze

Budynek bramny

Krzyż Męka Pańska

Kościół św. Mikołaja

Świerki (niem. Königswalde – Królewski Las), położone są na wysokości 530-580 m n.p.m., w dolinie rzeki Włodzicy – na pograniczu Włodzickich Wzgórz i Gór Suchych, w Sudetach Środkowych. Pierwsza wzmianka o miejscowości, pochodzi z 1352 roku.​ W 1631 r. wieś Świerki miała już kaplicę wyposażoną w ołtarz i mały dzwon. Na miejscu tejże kaplicy w 1748 r. został wzniesiony kościół parafialny św. Mikołaja, który przebudowano w 1929 r. Jest smukłą budowlą barokową, jednonawowa i z wielobocznie zakończonym ...
Świerki (niem. Königswalde – Królewski Las), położone są na wysokości 530-580 m n.p.m., w dolinie rzeki Włodzicy – na pograniczu Włodzickich Wzgórz i Gór Suchych, w Sudetach Środkowych. Pierwsza wzmianka o miejscowości, pochodzi z 1352 roku.​ W 1631 r. wieś Świerki miała już kaplicę wyposażoną w ołtarz i mały dzwon. Na miejscu tejże kaplicy w 1748 r. został wzniesiony kościół parafialny św. Mikołaja, który przebudowano w 1929 r. Jest smukłą budowlą barokową, jednonawowa i z wielobocznie zakończonym prezbiterium. Na teren przykościelny wchodzi się po schodach wiodących do samborza z XVIII wieku w kamiennym murze okalającym również cmentarz. 22 października uroczyście zakończono remont wnętrza kościoła. Poświęcenia odrestaurowanych murów oraz wszystkich sprzętów i ołtarzy dokonał bp Ignacy Dec.
Opis zaczerpnięto ze strony

Świerki