Budynek nr 8 (d. dom gminy żydowskiej)

Wohnhaus der jüdischen Gemeinde (dom mieszkalny gminy żydowskiej)

Budynek przy ul. Świętej Jadwigi nr 8 w Wałbrzychu (dawniej Wasserstraße 4 / Töpferstraße 8) to były dom mieszkalny gminy żydowskiej w Wałbrzychu, zaprojektowany w roku 1927. Budynek powstał przy dawnej synagodze (wejścia do budynku znajdowały się na przeciwko wejścia do synagogi, która już nie istnieje). Wg projektu budynek miał być częściowo podpiwniczony – na najniższej kondygnacji miał się znajdować zmywak i piwniczka. Na parterze przewidziano salę zebrań (część niepodpiwniczona) i pomieszczenia ...
Budynek przy ul. Świętej Jadwigi nr 8 w Wałbrzychu (dawniej Wasserstraße 4 / Töpferstraße 8) to były dom mieszkalny gminy żydowskiej w Wałbrzychu, zaprojektowany w roku 1927. Budynek powstał przy dawnej synagodze (wejścia do budynku znajdowały się na przeciwko wejścia do synagogi, która już nie istnieje). Wg projektu budynek miał być częściowo podpiwniczony – na najniższej kondygnacji miał się znajdować zmywak i piwniczka. Na parterze przewidziano salę zebrań (część niepodpiwniczona) i pomieszczenia techniczne, a na I i II piętrze dwa mieszkania: w każdym z nich dwa pokoje z kuchnią. W dokumencie z 14 kwietnia 1927 możemy przeczytać o dodatkowych wymaganiach dot. budynku:
1. Kraty świetlików należy zamocować w sposób trwały i bezpieczny.
2. Schody do piwnicy należy wyposażyć w poręcz.
3. Wysokość korytarza przy schodach do piwnicy musi wynosić co najmniej 1,80 m.
4. Ściany należy pomalować farbą olejną do wysokości 2,00 m.
5. Należy zainstalować urządzenia wentylacyjne.
6. Pod przenośnymi piecami grzewczymi, o ile stoją na drewnianej powierzchni, należy położyć arkusz blachy, wystający poza krawędź pieca co najmniej 10 cm, a w miejscu paleniska – co najmniej 30 cm.
7. Potwierdzenie odbioru montażu urządzeń wskazanych w pkt. 5 należy przedstawić w możliwie krótkim czasie.
Podpisał: Hitlawski
W kolejnym dokumencie z 26 lutego 1927 (Bauschein) wskazano dodatkowy warunek: pomieszczenie zmywaka musi być wyposażone w odpływ zainstalowany w podłodze.
Obecnie jest to budynek mieszkalno-usługowy. W dawnej sali zebrań znajduje się sala wystawowa firmy Prometeusz – w miejscu okienek tej sali utworzono okno wystawowe oraz wejście.

Plan domu mieszkalnego dla gminy żydowskiej w Wałbrzychu - obecnie ...
    Dawny dom mieszkalny wałbrzyskiej gminy żydowskiej - obecnie budynek ...