Zespół Szkolno-Przedszkolny

Deutsches Volkshaus, Volksschule

Na początku działały w Chobieni dwie szkoły: katolicka i ewangelicka. Zostały one połączone w jedną i umieszczone w budynku obecnego gimnazjum. Data powstania tego budynku sięga roku 1922.
Podczas działań wojennych miejscowość bardzo ucierpiała, a wnętrze miasta zostało zrabowane i spalone. W czasie wojny w budynku szkoły mieścił się szpital wojskowy, a sala gimnastyczna stanowiła stajnię dla koni. Ławki i inne urządzenia szkolne zostały wywiezione w 1945 roku przez Armią Radziecką do Legnicy ...
Podczas działań wojennych miejscowość bardzo ucierpiała, a wnętrze miasta zostało zrabowane i spalone. W czasie wojny w budynku szkoły mieścił się szpital wojskowy, a sala gimnastyczna stanowiła stajnię dla koni. Ławki i inne urządzenia szkolne zostały wywiezione w 1945 roku przez Armią Radziecką do Legnicy i Lubina.
Otwarcie polskiej szkoły odbyło się 1 marca 1947r. Ze względu na znaczną dewastację budynku szkolnego, nauka odbywała się początkowo w sali budynku parafialnego. W roku 1948 szkoła została przeniesiona do właściwego budynku szkolnego.
Dnia 1 kwietnia 1967r. szkole nadano imię Bohaterów Westerplatte. W latach 1994-1997 szkołę rozbudowano o nowy budynek. Po reformie oświaty, która miała miejsce w roku 1999, w obiekcie funkcjonowała szkoła podstawowa oraz gimnazjum. W roku 2008 do kompleksu szkolnego włączono przedszkole, przeniesione z ulicy Nadrzecznej - w ten sposób z dniem 1 września 2008r. utworzony został Zespół Szkolno-Przedszkolny. W jego skład wchodzą obecnie: Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Westerplatte, Gimnazjum oraz Przedszkole Gminne.
Opracowano na podstawie .

Budynek szkoły w Chobieni.